Prix de Rome voor Cito en Lonsdale

De Italiaan Gianni Cito (1970), werkzaam bij Blue Architects, krijgt de Prix de Rome voor Architectuur. De prijs voor Stedenbouw en Landschapsarchitectuur gaat naar de Brit John Lonsdale (1965) van Big House architecture studio. De Rijksacademie voor Beeldende Kunsten heeft dat dinsdag laten weten. Aan elk van de prijzen is een bedrag van 40.000 gulden verbonden. Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) reikt de onderscheidingen op 21 juni uit tijdens een bijeenkomst in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam.

De Nederlander Theo Hauben (1970) legde in de categorie Architectuur beslag op de tweede plaats, goed voor 20.000 gulden. Marion Regitko en Fjodor Richter krijgen beiden een basisprijs (10.000 gulden). De deelnemers kregen de fictieve opdracht de CSM-suikerfabriek in Halfweg te verbouwen tot een complex voor cultuurmanifestaties. De basisprijzen zijn voor Nikol Dietz en Paul Toornend. De deelnemers in deze categorie hadden de opdracht een ruimtelijk ontwerp voor het Westland te maken. Na de prijsuitreiking opent Rijksbouwmeester prof.ir. Jo Coenen een expositie van alle ingezonden ontwerpen. De tentoonstelling is tot en met 29 juli te zien in de Van Nelle Ontwerpfabriek.