Oppositie regeert mee in arm Kenia

De Keniaanse president Daniel arap Moi zorgde gisteren voor een doorbraak door vier oppositieleden op te nemen in de regering. Kenia heeft voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1963 een coalitiekabinet.

De maatregel is bedoeld om de afbrokkelende machtsbasis te verbreden van de regeringspartij KANU die het land al 38 jaar leidt.

De president benoemde gisteren twee leden van de Nationale Ontwikkelingspartij (NDP) tot minister en twee andere leden tot onderminister. Raila Odinga, de leider van de op een na grootste oppositiepartij, werd minister voor Energie. Zoals gebruikelijk bij kabinetswijzingen hoorde Odinga gisteren via de radio van zijn nieuwe functie.

Het Keniaanse dagblad Daily Nation schreef vanochtend in een commentaar dat ,,onze politiek mogelijk nooit meer hetzelfde zal zijn''. De oppositiepartijen pleiten al sinds hun legalisering in 1991 voor een coalitieregering. Moi ging nooit eerder op die eis in.

Volgens de Daily Nation ging de president ,,niet in het belang van Odinga maar uit eigen belang'' overstag. De NDP van Odinga en de Keniase Afrikaanse Nationale Unie (KANU) van Moi werken in het parlement al drie jaar samen. De regeringspartij heeft in de volksvertegenwoordiging maar een krappe meerderheid en zonder hulp van de NDP zou de regering er nooit in zijn geslaagd omstreden besluiten door het parlement te krijgen, zoals het opstellen van een nieuwe grondwet. Voor die hulp wordt Odinga nu beloond.

Met het opnemen van de NDP in de regering loopt Moi vooruit op de verkiezingen van volgend jaar. De president mag zich volgens de huidige grondwet niet opnieuw beschikbaar stellen waardoor de kansen op een overwinning van KANU niet rooskleurig zijn. De regeringspartij is volledig in de ban van Moi's opvolging en ministers worden in de pers regelmatig ontmaskerd wegens corruptie. Maar ook de oppositiepartijen zijn sterk onderling verdeeld.

Kenia verkeert sinds de afkondiging van het meerpartijenstelsel tien jaar geleden in een diepe economische en politieke crisis. De economie is de afgelopen tien jaar nauwelijks gegroeid en vorig jaar kromp ze zelfs met 0,3 procent in. De Kenianen worden steeds armer en de hoop dat de politiek een antwoord heeft op deze verpaupering is goeddeels vervlogen.

Door een electoraal pact aan te gaan met Odinga's NDP probeert KANU aan de macht te blijven. Bij verkiezingen brengen Kenianen hun stem doorgaans uit op een stamgenoot. Odinga is leider van de Luo's, een van de grootste stammen. Moi's machtsbasis is rond zijn Kalenjin en andere kleine stammen gebouwd. De overgebleven oppositiepartijen rond de grootste stam, de Kikuyu, zullen een nieuw verbond moeten sluiten.