Nederlander commandant divisie SFOR

De Nederlandse brigade-generaal J. van Diepenbrugge neemt op 1 september het commando over van de divisie zuid-west van de NAVO-vredesmacht SFOR in Bosnië. Van Diepenbrugge is de eerste Nederlander die een dergelijke hoge positie in Bosnië zal bekleden.

De divisiecommandant krijgt het commando over Britse, Canadese en het Nederlandse contingent in Bosnië, dat uit ongeveer 1.500 man bestaat. Van Diepenbrugge was tot voor kort commandant van de 13de gemechaniseerde brigade in Oirschot. De benoeming geldt voor een jaar.

Het Nederlandse bataljon in Bosnië is sinds deze week de enige bijdrage die Nederland levert aan internationale vredesoperaties. Vorige week werd de deelname aan de VN-vredesmacht op Cyprus (UNFICYP), bestaande uit honderd man, beëindigd. Gisteren kwam er een officieel einde aan de Nederlandse deelname aan de VN-missie UNMEE in Ethiopië en Eritrea.

In Ethiopië en Eritrea zullen de circa 1.500 Nederlandse mariniers worden opgevolgd door Indiase militairen.