Koolhaas bouwt in Córdoba

De Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft met zijn Rotterdamse bureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) voor het eerst een Spaanse opdracht in de wacht gesleept. Het gaat om de bouw van een congrescentrum in Córdoba, een stadje met 300.000 inwoners.

Voor het gehele project is 50 miljoen euro beschikbaar. Hoeveel het gebouw gaat kosten, moet nog worden berekend. Het bestuur van Córdoba wil dat de stad door de bouw een nieuw elan krijgt. ,,De opdracht luidde dat er een medicijn moest worden gevonden om de stad een nieuwe impuls te geven'', aldus Schotte. Daar waren verschillende lijnen voor uitgezet.

Koolhaas was echter brutaal genoeg om zich buiten de kaders van de opdracht te begeven. Zo liet hij de locatie links liggen en plaatste hij zijn gebouw op een in zijn ogen betere plek, niet ver van de oude. Het promenade-achtige gebouw is 360 meter lang en heeft onder meer twee zalen die 30 meter uitsteken maar niet worden ondersteund door kolommen. De verschillende functies van het gebouw zijn allemaal gekoppeld aan de grote buitenruimte, waar een mix van lokale bevolking, toeristen en congresgangers kan flaneren.