HBG weer onder vuur beleggers

Aandeelhouders van HBG trachten een blokkade op te werpen tegen de voorgenomen baggerfusie met Ballast Nedam. Ook wordt onderzocht of de HBG-top aansprakelijk gesteld kan worden `voor geleden schade'.

De aandeelhouders ,,kijken nu hoe zich te groeperen''. ,,Het initiatief voor een blok tegen de fusie ligt bij meerdere partijen'', zegt vermogensbeheerder W. Burgers van aandeelhouder Kempen Orange Fund. Het is nog onduidelijk hoe groot de groep kritische aandeelhouders wordt, omdat verschillende partijen afwijkende ideeën hebben over het doel van de pactvorming. Grote Nederlandse aandeelhouders zijn Delta Lloyd, ING, Friesland Bank en investeerdersvehikel Wedge.

De groep heeft contact gehad met internationale aandeelhouders, die in totaal 40 procent van de aandelen HBG in bezit hebben. T. Halbertsma van Wedge: ,,De buitenlandse investeerders kunnen met gemak de doorslag geven over de fusie.''

Ook zijn ,,juristen aan het werk gezet'' om te onderzoeken in hoeverre HBG-bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. De aandeelhouders willen dat HBG afziet van de fusie die het bouw- en baggerconcern wil vormen met Ballast Nedam Dredging. Baggeraar Boskalis bood begin mei tevergeefs 1,25 miljard gulden voor de baggerdochter van HBG.

Bestuursvoorzitter C. Reigersman van HBG vindt de beweegredenen van aandeelhouders ,,onduidelijk''. ,,Zij waren verbaasd over ons voornemen met Ballast te fuseren. Dat had ik niet verwacht.'' Aandeelhouders van HBG uiten al sinds het begin van de zogenoemde `baggeroorlog' de wens gehoord te worden en zijn fel voorstander van een overname van HBG's baggerpoot door Boskalis.

Deze week voert de HBG-top gesprekken met ,,zes à acht'' aandeelhouders om hen te overtuigen van de fusie. Op 26 juni vindt een informatieve aandeelhoudersvergadering zonder mogelijkheid tot stemmen plaats. Reigersman: ,,Aandeelhouders willen sommetjes maken, maar wij moeten zorgvuldig omgaan met onze informatie. Het is nog niet mogelijk alles te vertellen, want het is een kwestie van voortschrijdend inzicht.''