Duitse druk op Frankrijk om stroommarkt

De Duitse minister van Economische Zaken, Werner Müller, heeft gisteren de druk op Frankrijk verhoogd om zijn elektriciteitsmarkt te liberaliseren. Hij dreigde dat een nieuwe stroomwet een boycot mogelijk maakt op de import van stroom uit landen die hun markt niet openstellen voor buitenlandse concurrentie, zoals Frankrijk.

Müller zei dat het nu nog aan individuele bedrijven is om al dan niet stroom af te nemen uit landen waar geen vrije competitie is. ,,Maar dit hoeft niet zo te blijven'', aldus Müller aan de vooravond van de Duits-Franse topontmoeting die vandaag in Freiburg is begonnen. De Duitse regering heeft de nieuwe stroomwet al in december opgesteld en wil deze nog voor het eind van het jaar aan de Bondsdag voorleggen.

De Duitse kritiek is met name gericht tegen het Franse staatsbedrijf Electricité de France (EdF). Dit bedrijf heeft nog steeds een monopoliepositie, dankzij het feit dat de Franse regering talmt met het openstellen van de energiemarkt. Duitsland stelde zijn markt al in 1998 open. Andere landen volgen wel de richtlijnen van de Europese Unie voor de liberalisering van de sector en verschillende lidstaten hebben verontwaardigd reageerd op de expansiedrang van EdF in Europa, terwijl Frankrijk zijn eigen markt afschermt.

EdF nam onlangs een belang van 20 procent in het Italiaanse energiebedrijf Montedison. De regering in Rome reageerde met een decreet waardoor het effectieve stemrecht van EdF wordt beperkt tot slechts twee procent. De Italianen vinden de poging van EdF om Montedison onder controle te krijgen strijdig met het streven naar meer concurrentie binnen de EU.

Eerder zei Spanje soortgelijke acties te overwegen nadat EdF een bod deed op een Spaans energiebedrijf. Premier José Maria Aznar zei dat hij de controversiële privatisering van de Spaanse energiebedrijven niet had doorgezet om ze vervolgens te laten opkopen door buitenlandse staatsbedrijven.

EdF heeft al een voet aan de grond in Duitsland via een aandeel van 34,5 procent in Energie Baden Württemberg (EnBW). Vijftien procent van de Duitse stroomimport komt uit Frankrijk.