`Doodseskader actief in Wit-Rusland'

In Wit-Rusland opereert een ,,doodseskader'' dat op bevel van de overheid critici van president Aleksandr Loekasjenko elimineert. Dat zeggen twee medewerkers van het parket in de hoofdstad Minsk, die een onderzoek hebben ingesteld naar de spoorloze verdwijning, in juli vorig jaar, van de kritische journalist Dmitri Zavadski. Volgens de twee is het doodseskader in 1996 opgericht door procureur-generaal Viktor Sjeiman en de plaatsvervangende chef van het presidentiële bestuur, Joeri Sivakov. Vier van de tien leden van het doodseskader zouden zijn geïdentificeerd. De afgelopen jaren zijn in Wit-Rusland diverse leidende critici van Loekasjenko spoorloos verdwenen, onder wie ex-minister van Binnenlandse Zaken Joeri Zacharenko, oppositieleider Viktor Gontsjar en de zakenman Anatoli Krassovski. Gisteren klaagde een van de potentiële oppositiekandidaten voor de presidentsverkiezingen van later dit jaar, ex-minister Pavel Kozlovski, dat een aanslag op zijn leven is gepleegd: een voorwiel van zijn auto zou onklaar zijn gemaakt; hij ontkwam ternauwernood aan de dood.