Commissarissen grijpen in bij KPN

Op verzoek van het KPN-bestuur gaat de raad van commissarissen zich rechtstreeks bemoeien met de dagelijkse bedrijfsvoering van het in problemen verkerende telecombedrijf.

KPN heeft deze in Nederland zeer ongebruikelijke stap gisteren bekendgemaakt. De kopstukken onder de commissarissen, T. Risseeuw (ex-Getronics) en D. Eustace (ex-Philips), krijgen hiermee een belangrijke adviserende rol. In Nederland houdt de raad van commissarissen normaliter op afstand toezicht op het bestuur, in tegenstelling tot het `Angelsaksische model' waarbij commissarissen en bestuursleden in één raad zitten.

De nauwe betrokkenheid die KPN voorstaat moet de ,,kwaliteit van beslissingen'' waarborgen, aldus Risseeuw tijdens een telefonisch gesprek vanochtend. ,,In Nederland loopt de raad van commissarissen meestal achter beslissingen aan'', zegt de oud-bestuursvoorzitter van automatiseerder Getronics. ,,In tijden van turbulentie is het goed om dichter bij elkaar te gaan zitten. Ik hoop dat de raad van bestuur hiermee geholpen is.'' De werkafspraken die nu zijn gemaakt, zijn in principe tijdelijk van aard, aldus Risseeuw. Eustace, die financieel bestuurder was bij Philips, gaat zich bezighouden met het terugbrengen van de schuldenlast van 23 miljard euro (ruim 50 miljard gulden) en met de afstoting van niet-essentiële belangen in binnen- en buitenland. Risseeuw zal zich richten op de strategie van KPN. Hij gaat zoeken naar marktpartijen waarbij KPN zich kan aansluiten, zegt hij desgevraagd.

De beurskoers van KPN zakte vanochtend met 7 procent tot een nieuw dieptepunt van 6,65 euro, na een bericht in de Financial Times dat KPN mogelijk volgende week al plannen ontvouwt voor de uitgifte van nieuwe aandelen.

KPN boekte gisteren een klein succes bij de reductie van de schulden. Het belang van 21 procent in het Ierse telecombedrijf Eircom is voor ongeveer 600 miljoen euro verkocht aan een consortium van investeerders. De vakbonden hebben voorlopig voldoende vertrouwen in het KPN-bestuur, zo luidt de uitkomst van regulier overleg dat gisteren plaatshad.