BT en DT in aanleg netwerken

British Telecom en Deutsche Telekom gaan in Groot-Brittanië en Duitsland samen UMTS-netwerken aanleggen. Dat hebben beide bedrijven vanochtend bekendgemaakt.

De operatie moet een kostenbesparing van 20 tot 30 procent opleveren bij de aanleg van netwerken voor de derde generatie mobiele telefonie. Verder zullen BT en DT gezamenlijk gebruik maken van basisstations, masten en antennes. Deutsche Telekom zal in Groot-Brittannië via dochter One2One samenwerken met BT Wireless. In Duitsland krijgt de samenwerking gestalte door samenwerking tussen Viag Interkom van BT en het Duitse T-Mobil.

Het nieuws komt een week nadat de Duitse toezichthouder in de telecomsector RegTP bekendmaakte dat, gezien de enorme kosten die ermee gemoeid zijn, meer samenwerking zou worden toegestaan bij de aanleg van netwerken voor derde generatie mobiele telefonie. In Groot-Brittanië was een dergelijke gezamenlijke exploitatie al eerder goedgekeurd.

De kosten voor aanleg van de benodigde infrastructuur zijn aanzienlijk. Voor Duitsland alleen worden de kosten voor aanleg geschat op ruim 13 miljard gulden. Volgens analisten zouden die kosten met dertig procent kunnen worden teruggebracht door samenwerking tussen telecombedrijven. ,,Een zeer welkome besparing'', volgens Peter Olofsen, analist bij Effectenbank Stroeve. ,,Gezien de financiële situatie bij telecombedrijven is dit een belangrijke stap. BT en DT blijven elkaar met hun diensten nog wel beconcurreren, maar op het gebied van hardware zal de samenwerking tot een flinke besparing leiden. De daling van 20 procent die de bedrijven noemen is reëel.''

Een startdatum voor gezamenlijke aanleg van de netwerken is niet genoemd. De onderhandelingen zullen aan het einde van de zomer worden afgerond. Op de beurzen van Frankfurt en Londen stegen de koersen van beide telecombedrijven. Deutsche Telekom steeg anderhalf procent, British Telecom steeg met 1,75 procent.