Blair voltooit nieuw kabinet

Premier Blair heeft gisteren de herschikking van zijn regering voltooid met de benoeming van staatssecretarissen en andere lagere posten. Controversiële figuren, zoals Keith Vaz, de van sjoemelen beschuldigde staatssecretaris voor Europese Zaken, keren niet terug. Peter Hain, een gematigd Euroscepticus en voormalig anti-apartheidsactivist, volgt hem op.

Ook in de tweede fase van de vrijdag op ministersniveau begonnen reshuffle lijkt Blair zich eerdere kritiek te hebben aangetrokken met de benoeming en promotie van een groot aantal vrouwen.

De premier maakte van de gelegenheid gebruik zichzelf en andere kabinetsleden een fikse opslag te geven door niet langer af te zien van de salarisverhoging die in 1997 van kracht werd. Blair verdient nu ruim 163.000 pond (bijna zes ton), 47.000 pond per jaar méér dan in de afgelopen vier jaar. De vrijwillige loonstop moest destijds onderstrepen dat Labour een zuinig beleid wilde voeren. Vakbonden, die klagen over lage salarissen voor onderwijzers en verpleegsters, beschuldigen Blair nu van ,,meten met twee maten''.

Harriet Harman, de in 1998 met ruzie vertrokken minister van Sociale Zaken, maakt een opmerkelijke comeback als solicitor general, de op één na hoogste juridische adviseur van de regering. Onder de vrouwen die promotie maken zijn Estelle Morris, die sinds vrijdag minister van Onderwijs is; Hilary Armstrong, die chief whip (fractiemanager) van Labour wordt; Lady Symons, die als staatssecretaris naar het ministerie van Handel gaat; en de tweelingzusjes Maria en Angela Eagle, die als junior minister naar respectievelijk Arbeid en Binnenlandse zaken gaan. Sally Morgan, Blairs naaste adviseur, wordt Dame en gaat als staatssecrtaris naar het Cabinet Office, dat de uitvoering van regeringsbeleid tussen departementen coördineert. Anji Hunter, ook een vertrouweling, gaat relaties tussen Labour en Downingstreet behartigen. Joyce Quin (staatssecretaris voor Landbouw) keert `vrijwillig' niet terug.