Bestand van 24 uur van kracht in Macedonië

In Macedonië is sinds gistermiddag een bestand van 24 uur van kracht tussen de Macedonische strijdkrachten en de Albanese rebellen. Na de afkondiging van het bestand zijn vier Macedonische soldaten in een hinderlaag gelopen en gewond, maar het staakt-het-vuren hield niettemin stand.

De soldaten raakten gewond op de berg Sar nabij Tetovo, een Albanees bolwerk in het noordwesten van het land. Vorige week doodden de rebellen vijf militairen in een soortgelijke hinderlaag. Dat leidde tot grote rellen in de zuidelijke stad Bitola, waar drie van de slachtoffers vandaan kwamen.

Gistermiddag kondigde de Macedonische regering een tijdelijke wapenstilstand aan om burgers de kans te geven de dorpen in het noorden van het land te verlaten, het Rode Kruis de mogelijkheid te geven voedsel en medicijnen naar de dorpen te brengen en de watervoorziening te repareren. De stad Kumanovo (100.000 inwoners), die vanuit stuwmeren nabij de bestookte dorpen van water wordt voorzien, zit al een week zonder stromend water. In de middag lieten de rebellen weten de wapenstilstand te respecteren, tot twee uur vanmiddag.

In Skopje is onderstreept dat het bestand is afgekondigd op grond van humanitaire motieven; met klem werd tegengesproken dat het door de rebellen is afgedwongen. De rebellen beheersen sinds zaterdag het dorp Aracinovo, op nog geen zes kilometer van de hoofdstad; ze hebben gedreigd de hoofdstad en het nabijgelegen vliegveld te beschieten. In Skopje werd gisteren gezegd dat politieke en militaire leiders gezamenlijk tot een bestand hebben besloten om een `verdere humanitaire ramp te voorkomen', aldus de veiligheidsadviseur van de president, Nikola Dimitrov. Skopje is vooralsnog niet beschoten door de rebellen.

Wel zijn duizenden Albanezen uit Skopje en omgeving de afgelopen dagen over de grens naar Kosovo getrokken. De uittocht is volgens een woordvoerster van de VN-hulporganisatie UNHCR de grootste sinds het begin van de onlusten in februari. Sinds begin mei zijn 24.000 Macedonische Albanezen naar Kosovo gevlucht.

Soldaten van de vredesmacht KFOR hebben gisteren in Kosovo een wapenkonvooi, op weg naar de rebellen in Macedonië, onderschept. Zes Albanezen vervoerden in vijf auto's mijnen, machinegeweren, raketgranaten, een mortier, handvuurwapens, munitie, uniformen, geld, voedsel, water en geneesmiddelen. Later gisteren werd in Kosovo een wapendepot ontdekt met explosieven en munitie.