Beleggers laten aandeel KPN verder zakken

Was een koersdaling van KPN beneden de 7 euro gisteren nog een unicum, vanochtend kwam het aandeel niet boven de 6,70 euro. Aan het eind van de ochtend stond KPN op een koersverlies van 7,67 procent bij een koers van 6,62 euro. Ook dochter KPNQwest verliest al twee dagen fors terrein. Vanochtend verloor het aandeel 6,1 procent en kwam uit op een koers van 10,50 euro. Supermarktconcern Laurus zakte 5 procent maar herstelde zich. De AEX-index daalde met 0,9 procent naar 576,7 punten.

De technologiesector had over de hele linie te lijden onder de koersdalingen gisteren in New York. Daar werden door enkele bedrijven, waaronder een toeleverancier voor de chipindustrie en een retailer, winstwaarschuwingen afgegeven. Dit heeft de angst doen ontstaan dat ook het tweede kwartaal voornamelijk tegenvallende resultaten te zien zal geven.

ICT-er Landis, opgenomen in de Midkap-index, verloor 5 procent bij een koers van 7,60 euro. Opvallend was de achtbaan waar supermarktconcern Laurus vanochtend in terechtkwam. Kort na opening zakte het fonds met 5 procent door de tegenvallende verkopen van Konmar dat volgens plan de concurrentie met Albert Heijn moet aangaan. Kort na de middag kwam het aandeel echter weer op de openingskoers van 7,10 euro terecht. De midkap-index daalde met 1,3 procent naar 580,6 punten.

Beleggers in Tokio lieten zich leiden door de handel in New York waar zowel de Dow Jones als de Nasdaq met verlies sloten. De Nikkei-index verloor bijna 3 procent en eindigde op 12.840,1 punten. Door bekendmaking van het BBP-cijfer gisteren, dat met 0,2 procent daalde ten opzichte van het eerste kwartaal in 2000, werd beleggers eens te meer duidelijk in welke toestand de Japanse economie zich bevindt. Beleggers zouden uit angst voor een nog grotere daling in het tweede kwartaal liever aande zijlijn blijven staan.

In New York werd de handel beheerst door winstwaarschuwingen. Die waren zowel afkomstig van een chipmachinefabrikant (Varian Semiconductor equipment) als van een retailer (Neiman Marcus Group). Ook de koersen van Cisco, Intel en Juniper Networks daalden. De Dow Jones daalde met een half procent naar 10.922,1 punten. De Nasdaq daalde met 2 procent 2.170,8 punten.

Op de Londense beurs daalde de FTSE-index met 0,8 procent naar 5.813,8 punten toen voor de wteede achtereenvolgende dag aandelen in de banksector in waarde daalden. Een tegenvallend inflatiecijfer boorde de hoop op een aanstaande renteverlaging de grond in. De koers van British Telecom steeg met 1,75 procent toen bekend werd dat het bedrijf samen met Deutsche telekom UMTS-netwerken gaat aanleggen om de kosten terug te dringen.

Het slechte nieuws uit de halfgeleiderindustrie in de Verenigde Staten deed ook Franse technologiefondsen in waarde dalen. Cap Gemini verloor meer dan vier procent, voorafgaand aan een analistenbijeenkomst. Beleggers vrezen meer slecht nieuws. De CAC-index in Parijs daalde met 1,1 procent naar 5.357 punten.

Op de beurs in Frankfurt werd Deutsche Telekom op zijn beurt beloond door beleggers voor de deal met BT. Het aandeel steeg met ruim anderhalf procent. Niettemin drukte een verlies van 0,85 procent van het relatief zware aandeel Siemens de DAX-index. Aan het eind van de ochtend stond de index op 6.097 punten, een verlies van 1,1 procent.