Actrice Ria Eimers wint de Theo d'Or

In de Rotterdamse schouwburg zijn gisteravond de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen uitgereikt aan actrice Ria Eimers en acteur Steven van Watermeulen. Eimers won de Theo d'Or voor haar rol als Hekabe in de voorstelling De Trojaansen, een productie van het Onafhankelijk Toneel. Daarmee liet zij de `grande dames van het toneel', Ellen Vogel en Henny Orri, achter zich. Eimers hekelde in haar dankwoord de overheid en het subsidiestelsel. Subsidiënten zijn rotzakken, maar je moet ze te vriend houden, was haar boodschap, want; `zij roeren de pap, de krenten'.

Voor de beste mannelijke hoofdrol werd Steven van Watermeulen uitgekozen. Hij kreeg zijn Louis d'Or voor de `volstrekte overtuiging' waarmee hij zijn rol vormgaf in De Wespenfabriek van het RO-Theater.

Grote winnaar in de categorie `beste bijrollen' was de productie Onder Mannen van het Noord Nederlands Toneel. De jury oordeelde dat het hier `de best gespeelde voorstelling van het seizoen' betrof en beloonde daarvoor alledrie de spelers. Voor het eerst in de prijzengeschiedenis van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) werden er dan ook niet één, maar twee Arlecchino's (beste mannelijke bijrol) uitgereikt, aan respectievelijk Geert Lageveen en Frank Lammers. Margôt Ros, het derde lid van Onder mannen, kreeg een Colombina (beste vrouwelijke bijrol).

De prosceniumprijs, voor `de persoon/instantie/groep, die een wezenlijke bijdrage geleverd heeft aan de regie, het decor, de kostumering, de dramaturgie en/of de muzikale ondersteuning', ging naar de verbouwereerde regisseur en artistiek leider van theater Artemis, Matthijs Rümke (`Ik zat gewoon in de zaal en was niet eens genomineerd'). De mimeprijs, tot slot, werd gewonnen door Golden Palace, met de voorstelling De Buikspreekster.

Vanaf volgend jaar wordt ook na twee jaar afwezigheid de publieksprijs weer in ere hersteld. Een nieuwe sponsor, in de gedaante van deze krant, stelde zich garant voor de NRC Toneelpublieksprijs. De winnaar ontvangt van de sponsor 75.000 gulden en voor 50.000 gulden aan advertentieruimte in NRC Handelsblad.

Van tevoren was aangekondigd dat het normaal wat glitterloze gala dit jaar een heuse `happening' zou zijn. Er was een speciaal evenementenbureau aangetrokken en cabaretier Marc-Marie Huijbrechts deed zijn best om de genomineerde acteurs en gezelschappen zo grappig mogelijk aan elkaar te praten. Maar ook Huijbrechts kon niet uitstijgen boven het zoutloze recept van praatje, filmpje, uitslag. Wat dat betreft was het decor nog het meest prikkelend: enorme letters, die aan touwen bungelend de namen van de potentiële winnaars vormden. Wie niet won kon zijn naam met veel geraas op het toneel zien storten.

`Trojaansen' is t/m 30 juni te zien in de Toneelschuur Haarlem. `Wespenfabriek' 14 t/m 16 sept. in Amsterdam op het Theaterfestival en in Amersfoort. `Onder mannen' is op tournee in sept. en okt.

    • Jowi Schmitz