Zwitsers bewapenen blauwhelmen

Zwitserse soldaten die deel uitmaken van internationale vredesmachten mogen voortaan wapens dragen. Dat heeft de Zwitserse bevolking gisteren in een referendum bepaald.

Met een krappe meerderheid van 51 procent spraken de Zwitsers zich uit voor de wetswijziging, die hun blauwhelmen in staat stelt zichzelf indien nodig te verdedigen. Een ander voorstel, dat het soldaten mogelijk maakt te oefenen met bevriende troepen, kreeg eenzelfde meerderheid achter zich. Van de kiezers kwam 41 procent opdagen, een vergelijkbaar percentage als bij recente referenda.

Zwitserland neemt op bescheiden schaal deel aan internationale vredesmissies. Op dit moment zijn ongeveer 180 Zwitsers in het buitenland gelegerd, van wie 160 in Kosovo. Tot nog toe waren deze laatsten voor bescherming aangewezen op Oostenrijkse collega's.

Over de voorstellen, die het parlement vorig jaar herfst al goedkeurde, was grote beroering ontstaan. Tegenstanders, onder aanvoering van de rechtse nationalist Christoph Blocher, hadden het referendum aangevraagd met het argument dat bewapening van de troepen de neutraliteit van het land verder op het spel zou zetten. Samen met de pacifisten voerden de nationalisten een vurige campagne. Op affiches van een verminkte Amerikaanse VN-soldaat in Somalië waren kreten te lezen als `Soldaten komen gewond, ziek, verminkt of dood terug uit de oorlog' en `Sterven voor een ander land?'.