Zeemeermin

In het Artis-aquarium zwemmen felgekleurde vissen op en neer langs een nagebouwd koraalrif: blauwe, gele, roze en gestreepte. Ergens halverwege zwemt een verzorgster met duikbril en snorkel.

Ze reinigt de manshoge aquariumruit. De benen blijven verborgen in de diepte van het bassin. Het lichaam schuift op en neer tegen het glas. Het tot een staart gebonden haar valt sierlijk over het duikpak. Dat pak is rozerood met helderblauw, alsof het is aangepast aan de kleurenpracht van het koraalleven. De duikster kijkt afwisselend links en rechts. Schichtig als een vis. Met haar hand jaagt ze de grote gele vissen weg die haar belagen.

Een man van middelbare leeftijd wandelt langs het glas. Als hij haar ontdekt, blijft hij gefascineerd staan. Bewegingloos, minuten lang. Dan kijkt hij me verwonderd aan. En vraagt: ,,Is het een vrouw?''

    • Mark Mieras