Weinig problemen bij NS

De invoering van het nieuwe rooster bij de Nederlandse Spoorwegen heeft vanochtend niet tot grote problemen geleid. Een woordvoerder meldt dat de treindienst vanochtend ,,behoorlijk goed'' is verlopen. Rond het middaguur waren twintig treinen uitgevallen (iets meer dan gebruikelijk) door een tekort aan personeel en door trein- en wisselstoringen.

Gisteren, de eerste dag van het nieuwe rooster, vielen 's ochtends zes treinen uit door gebrek aan personeel. Dat aantal liep in de loop van de dag op tot zo'n honderd. Het tekort aan personeel houdt mede verband met de invoering van het nieuwe werkrooster bij NS. Dit vereist 150 extra machinisten en conducteurs bovenop het bestaande personeelstekort. Ook houden de machinisten en conducteurs deze week stiptheidsacties uit protest tegen het nieuwe rooster.

Volgens de FNV hebben ruim veertig machinisten en conducteurs gebeld naar een meldpunt voor klachten van de vakbond. Een van de klachten betrof problemen met managers, die er bij het personeel op aandrongen op tijd te vertrekken.

Gisteren werden treinen van Amsterdam naar Zandvoort opgeheven ,,wegens logistieke problemen'', meldde de Railverkeersleiding. Volgens NS is dit gebeurd om deze treinen op drukkere trajecten in te zetten.

REPORTAGE: pagina 3