Veemarkten blijven dicht

De Nederlandse veemarkten zijn vanmorgen dicht gebleven, ondanks toestemming van minister Brinkhorst (Landbouw) om voor het eerst sinds de mond- en klauwzeercrisis weer hun deuren te openen. De veemarkten zegggen niet te kunnen voldoen aan de eisen die Brinkhorst hun stelt.

De directeuren van de zeven veemarkten, verzameld in de Groep Nederlandse Veehandelscentra (GNV) namen het besluit dicht te blijven gisteren op een inderhaast belegde bijeenkomst. Volgens GNV-woordvoerder A. Dijkstra waren zij ,,verbijsterd'' over de voorwaarden die Brinkhorst vrijdag bekend maakte.

Veemarkten mogen van de minister open als zij door de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees erkend zijn als `runderverzamelcentrum'. Daarvoor moeten zij voldoen aan strenge inrichtingseisen, onder meer voor ontsmetting en reiniging van vervoersmiddelen. Bovendien geldt een verbod op het gelijktijdig bijeenbrengen van verschillende soorten vee en op het verzamelen van koeien die bestemd zijn om verder af te mesten (`weidevee'). Alleen drachtige vaarzen, slachtrunderen en kalveren mogen nog via de markt worden verhandeld. De maatregelen zijn volgens Brinkhorst nodig om de kans op insleep van besmettelijke dierziekten te verkleinen.