Rothenberger en haar super macho winnen dressuur

Na de Nederlandse kampioenschappen dressuur in het fraaie stadspark Brakkensteijn kan de voorzichtige conclusie getrokken worden dat de Nederlandse dressuursport de aansluiting met Duitsland behouden lijkt te hebben. Op zich een wonder, want driekwart van de zilver winnende equipe in Sydney verscheen niet aan de start. Bonfire is met pensioen en Goliath T en Ferro hebben beiden last van een peesblessure, die overigens bijna genezen is.

De titel ging voor het eerst naar Gonnelien Rothenberger-Gordijn met de hengst Jonggor's Weyden. Geen onbekende amazone, zij won in 1996 op de Spelen met de ploeg zilver. Nu won de 33-jarige amazone en moeder van drie kinderen alle drie de onderdelen van deze titelstrijd. Vooral in de Spécial maakte haar hengst veel indruk. Schitterend in het front en met de kracht en gratie van een super macho walste hij over de baan. In de krachten vretende onderdelen als piaffe en passage was hij zeer sterk en dankzij een net iets grotere exactheid in het rijden van de proeven won Rotenberger deze voor Ellen Bontje.

Bontje was er op gebrand om weer eens Nederlands kampioen te worden. De Kür was haar laatste mogelijkheid om Rothenberger voorbij te streven. Bontje reed binnen en hield vrijwel direct halt om te groeten toen een overijverige ringassistent iets te vroeg de afsluitboom aanbracht. Dit bracht de hengst en zijn berijdster van hun apropos. ,,Een paard is net een mens'', vergoelijkte Bontje de schrikreactie, maar de ultieme spanning was weg en zij kreeg nergens meer de uitstraling in de oefeningen bij haar paard terug die nodig waren om Rothenberger onder druk te zetten.

Rothenberger, die als laatste startte, kon daardoor heel ontspannen haar hengst Weyden over de baan laten gaan. ,,Onze Kür is telkens anders dan ik hem thuis in mijn hoofd heb, maar ik heb Weyden alle vertrouwen gegeven en dat heeft hij niet beschaamd'', stelde een dolgelukkige amazone.

Voor Anky van Grunsven met Gestion Idool was er brons. ,,Ik weet dat ik mij dit jaar tevreden moet stellen met een bijrol. Maar met Krack C heb ik super gepresteerd door de Lichte Tour te winnen en met Idool ben ik derde geworden. Dat is meer dan waarop ik had gehoopt'', zei Van Grunsven. Deze drie amazones lijken zeker van uitzending naar het EK, dat in augustus in het Duitse Verden wordt gehouden. De vierde plaats wordt binnenkort ingevuld.

Lid van de jury op veel internationale kampioenschappen en ook in Nijmegen is Jan Peeters. Volgens hem zijn alle kansen op een goede klassering in Verden aanwezig. ,,Het wordt een spannende strijd om het zilver tussen Groot Britannië, Denemarken en Nederland'', meent Peeters, die niet in Verden als jurylid behoeft op te treden en nu hoopt in de gelegenheid te worden gesteld om de Nederlandse equipe in de aanloop naar het EK te kunnen adviseren. ,,Ook in het buitenland zijn er dergelijke sessies tussen jury en ruiters. Dat is belangrijk, dan horen ruiters uit de eerste hand waar ze net die fractie hoger kunnen scoren. Uiteindelijk zijn het de kleine beetjes die het doen'', aldus Peeters.

    • Jacob Melissen