Partijloze liberaal

De 71-jarige Renato Ruggiero, Italië's nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, heeft een diplomatieke en internationaal-economische ervaring waar maar weinigen aan kunnen tippen. Hij geldt als een vasthoudend en effectief onderhandelaar, energiek, rationeel en pragmatisch, en overtuigd liberaal.

Ruggiero, niet gebonden aan een politieke partij, had aanvankelijk laten weten dat hij niets voelde voor een post in een kabinet-Berlusconi. Maar hij is zwaar onder druk gezet om het toch te doen. President Carlo Azeglio Ciampi hechtte aan een geloofwaardige vertegenwoordiger van Italië op het internationale toneel. En ook Gianni Agnelli, de machtige ere-president van Fiat, heeft sterk aangedrongen bij zijn vriend Ruggiero om de functie te aanvaarden.

Als president van de Wereldhandelsorganisatie WTO, van 1995 tot 1999, is Ruggiero jarenlang de belangrijkste Italiaan in de internationale organisaties geweest. Hij heeft veel respect verworven voor de manier waarop hij het prestige en de effectiviteit van de WTO heeft vergroot. Zowel de Verenigde Staten als de ontwikkelingslanden zijn in het algemeen vol lof voor hem.

Ruggiero, geboren in Napels en afgestudeerd in rechten, begon zijn internationale carrière in de jaren vijftig als diplomaat. In 1969 verhuisde hij naar Brussel, waar hij zeven jaar lang binnen de Europese Commissie heeft gewerkt. Na een reeks andere functies was hij van 1987 tot 1991 minister voor Buitenlandse Handel. Daarna ging hij het bedrijfsleven in.

Na zijn baan bij de WTO werd hij vice-president bij de investeringsbank Schroeder Salomon Smith Barney en lid van de Raad van Advies van het management-adviesbureau Booz Allen & Hamilton.

Ruggiero is een liefhebber van sigaren en elektronische gadgets.