O nee, niet Brinkman!

Verreweg het beste radioprogramma van de TROS is Radio Online. Helaas kortgeleden verhuisd van de zondag- naar de dinsdagavond (20.00-21.00u.), maar dat doet geen afbreuk aan de meer dan amusante wijze waarop eindredacteur-presentator Jan van Thiel inzicht verschaft in de wondere en duistere wereld van het internet. Ingewikkelde vaagheden en onvoorwaardelijk geloof in technologie, meestal kenmerkend voor dit soort rubrieken, weet Van Thiel meesterlijk te omzeilen door eenvoudig opgezette een-tweetjes met zijn medepresentator die zelden hun doel missen. Minstens zo meesterlijk is de manier waarop Van Thiel, vaak uitbundig lachend, internetoplichtertjes en praatgrage blah-blahfiguren uit de IT-wereld aan de tand voelt en ze vervolgens alle hoeken van de studio laat zien met goed gefundeerde en duidelijk uitgesproken kritiek. Het mag dan ook een wonder heten dat grote tv-rubrieken als NOVA of Netwerk Van Thiel nog niet gespot hebben.

Wel al lang gespot door de tv is natuurlijk Mieke van der Weij, de fris van de lever medepresentatrice van een ander verbluffend goed en goed beluisterd radioprogramma de TROS Nieuwsshow dat iedere zaterdagochtend op Radio 1 al om 8.30 begint, om 11.00 uur overgaat in het politiek getinte Kamerbreed en op die manier maar liefst een dikke drie uur interessante radio oplevert met interviews over niet alledaagse onderwerpen en een super enthousiaste boekenrubriek die zelfs analfabeten aan het lezen doet slaan.

Afgelopen zaterdag was Mieke van der Weij helaas afwezig. Ziek, zwak, misselijk of misschien bezig met tv-programma's? Ik weet het niet, want door mijn uitputtende muzikale activiteiten op de vrijdagavond (en -nacht) heb ik eerlijk gezegd nog nooit het begin van die TROS Nieuwsshow meegemaakt. Sterker nog, ik kom het programma meestal een dik uur later binnen als ik nog half bewusteloos vanuit bed de tv aanzet waarop dan teletekst te zien en Radio 1 te horen is. Ondanks mijn deplorabele lichamelijke toestand merk ik toch meteen dat Mieke zich deze ochtend heeft laten vervangen door onze nationale tv-hysterica Catherine Keijl. En dat is niet echt een verbetering, merk ik bij het eerste voor mij herkenbare onderwerp dat gaat over de vraag of bavianen nu wel of niet Cultuur kennen. Gelukkig beperkt de discussie zich niet tot de vraag of het al of niet bezitten van Cultuur afhangt van het met mes en vork kunnen eten, zoals mevrouw Keijl voorzichtigjes aandraagt. De rest van het programma ontgaat me een beetje omdat de de combinatie van kater en Keijl me net iets te veel is. Maar ik kom snel weer bij als ik plotseling onze ex-politicus en nu bouwwereldhoofd Elco Brinkman aan het woord hoor over de problemen van bouwers met de Nederlandse overheid. Niet dat hij iets nieuws verteld, want Brinkman heeft de afgelopen week vrijwel iedere nieuwsrubriek bezocht en trouw op al dezelfde vragen hetzelfde antwoord gegeven. Maar nu bespeur ik plotseling iets opmerkelijks. Minstens vier keer verklaart Brinkman in zijn tirade tegen de bouwvoorschriften onomwonden ,,veel begrip te kunnen opbrengen voor een partij als Leefbaar Nederland''. Zelfs als de interviewer hem wijst op het verwachte verkiezingsresultaat van drie zetels volgens het NOVA/Volkskrantonderzoek, blijft Brinkman stoïcijns volharden dat er bij de komende verkiezingen best wel eens een flink aantal LN-Kamerleden gekozen zou kunnen worden. Meteen klaarwakker ben ik. Nee toch, gaat het door me heen, het zal toch niet zo zijn dat Westbroek en Nagel in hun wanhopige speurtocht naar een lijsttrekker zijn uitgekomen op deze afgedankte CDA-kroonprins met zijn penselende eega. Zeg me dat het niet waar is, Henk, al is het maar via een code in je radioprogramma! En Jan, we zaten toch samen op de HBS en we waren ook lid van dezelfde jazzclub, vertel me dat het niet klopt en dat het maar een hersenspinsel van me is door overmatig drankgebruik. Ik zal meteen nooit meer drinken!

(www.hansdulfer.nl)

    • Hans Dulfer