Ministers pakken haring niet bij staart

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag voor het eerst in de geschiedenis tijdens de lunchpauze niet louter haring `aan de staart' gegeten, maar deels ook stukjes gesneden vis.

Het Nederlands Visbureau biedt traditioneel ieder jaar het kabinet nieuwe haring aan. Op verzoek van de Rijksvoorlichtingsdienst, in het bijzonder van directeur voorlichting Gerard van der Wulp, werd dit jaar niet alleeen een schaal met hele haringen geleverd, maar tevens een schaal met stukjes voorzien van vlaggetjes. ,,Ik heb bij vorige gelegenheden geluiden in de ministerraad opgevangen van mensen die vroegen waarom de haringen niet gesneden konden worden, omdat je vingers er de hele middag naar stinken. Op recepties krijg je de haringen immers ook in stukjes'', aldus Van der Wulp.

Het Nederlands Visbureau is een groot voorstander van het nationale hapgebaar. Directeur Robert Carp: ,,Wij hebben dit jaar twee posters gemaakt waarin het gebaar centraal staat. Maar in bepaalde kringen, waaronder de ministerraad, wordt dat gebaar als ongewenst ervaren.''

Carp bestrijdt dat het niet chic is om haringen aan de staart te pakken. ,,Wij bieden individuele ministers bij allerlei gelegenheden haringen aan die aan de staart worden gepakt en dan heel vlot in de keel glijden. Ook op haringparty's voor chique bekende Nederlanders wordt haring aan de staart gepakt.''