Mensenrechten Macedonië het kind van de rekening

Zowel de Slavische als de Albanese Macedoniërs maken zich schuldig aan schendingen van de mensenrechten. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gemeld. Journalisten worden vaak het slachtoffer van hardhandig ingrijpen van de Macedonische politie of het leger.

Human Rights Watch meldde zaterdag dat bij de anti-Albanese rellen in de zuidelijke Macedonische stad Bitola, afgelopen woensdag, de politie niet ingreep toen Macedonische betogers tientallen huizen van Albanezen en een moskee in brand staken, en zelfs actief aan de vernielingen heeft meegewerkt. De Macedoniërs namen wraak voor de dood van drie stadgenoten, soldaten die een dag eerder in het noorden van Macedonië in een hinderlaag van Albanese rebellen waren gelopen en waren gedood. Volgens Human Rights Watch waren de woningen van Albanese burgers van Bitola zorgvuldig uitgekozen: de rijkste Albanezen van de stad moesten het ontgelden. Hun huizen werden in brand gestoken. Graven van Albanezen werden geschonden en de moskee werd beklad met swastika's. De politie van Bitola legde de relschoppers niets in de weg. Zeker één politieman en zeker één soldaat namen actief aan de vernielingen deel. Albanezen wier huis in brand was gestoken, werden door de politie tegengehouden toen ze trachtten het vuur te doven of bezittingen te redden.

De Albanese rebellen maken zich – aldus Human Rights Watch – eveneens schuldig aan het terroriseren van burgers. In het dorp Matejce werden acht etnische Serviërs – allen burgers – opgepakt, mishandeld, geïntimideerd en onderworpen aan pseudo-executies.

Buitenlandse media maken steeds vaker melding van de arrestatie en intimidatie van hun verslaggevers in Macedonië. Een journalist van IWPR (Institute for War and Peace Reporting), een onafhankelijke ngo die onder meer met Nederlands overheidsgeld wordt gefinancierd, werd zaterdag nabij Kumanovo in het noorden van Macedonië gearresteerd, geïntimideerd en bedreigd. Zijn mobiele telefoon, computer en aantekeningen werden hem afgenomen en hem werd gezegd dat hij zou worden doodgeschoten.

Het Franse persbureau AFP meldde zaterdag dat haar correspondent in Macedonië en diens Albanese tolk nabij Skopje waren opgepakt. Beiden werden zwaar mishandeld en in een kelder opgesloten, de tolk vastgeketend aan een tafelpoot, met een met bloed bevlekte vuiliszak over het hoofd. Beiden werden beledigd en voor `terroristen' uitgemaakt. Ze kwamen pas zondagochtend vrij.