KPN-baas vraagt begrip personeel

KPN-topman Paul Smits heeft alle werknemers zaterdag per brief om begrip gevraagd voor het stilzwijgen van het management tot nu toe. Het telecombedrijf verkent verschillende mogelijkheden om de schuldenlast te verlagen, maar er is ,,nog niets besloten'', aldus Smits.

Smits schrijft dat de rentelasten die uit de schulden voortvloeien ,,simpelweg te hoog'' zijn, maar niet noodlottig. ,,Belangrijk om te weten is dat KPN aan alle aflossingsverplichtingen kan voldoen; ons huishoudboekje is op orde'', aldus Smits. De verkoop van niet-essentiële belangen, zoals KPN die eerder dit jaar heeft aangekondigd, heeft volgens Smits geen haast.

Vanochtend daalde het KPN-aandeel opnieuw met 3,5 procent tot bijna 7 euro. KPN verloor vorige week al eenderde van zijn beurswaarde. Aanleiding daarvoor was een bericht in de Britse zakenkrant Financial Times dat KPN overweegt nieuwe aandelen uit te geven om meer kapitaal aan te trekken. ,,Dat zou inderdaad een manier kunnen zijn om de reductie van schulden te versnellen en het is dan ook een optie die we aandachtig bekijken'', schrijft Smits aan zijn personeel. ,,De berichtgeving in de pers was voor ons ongelukkig; er is namelijk nog niets besloten.''

,,Ik ben me ervan bewust dat deze informatie summier is'', zegt Smits over zijn brief, die ook per e-mail aan de medewerkers is verstuurd. Maar ,,op mededelingen in de trant van `wellicht gaan we dit of dat doen, maar dat is nog niet zeker' zit niemand te wachten.'' Smits zal nadere uitleg geven ,,zodra ik daartoe in de gelegenheid ben''.

KPN draagt een zware schuldenlast door de overname van het Duitse E-plus, eind 1999, en door investeringen in UMTS (geavanceerde mobiele telefonie).

Vanmiddag staat regulier overleg op de agenda tussen KPN en de vakbonden, die duidelijkheid eisen van het bestuur. Volgens Smits is het vorig jaar ingezette reorganisatieplan `Vision', dat gericht is op het terugdringen van de arbeidskosten, ,,van zeer groot belang'' om dit jaar een operationele winst te kunnen boeken.