KLM weer in gesprek met Britten

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) onderzoekt of KLM bereid is de vorig jaar afgebroken fusieonderhandelingen te heropenen. Volgens KLM is er gesproken met BA, maar niet over een fusie.

Het Britse zondagsblad The Sunday Times meldde gisteren als eerste dat er weer wordt gesproken en beriep zich daarbij op een hoge bron bij BA. Ook de Financial Times publiceerde vanmorgen een soortgelijk bericht. De raad van bestuur van BA heeft volgens The Sunday Times afgelopen vrijdag de mogelijkheid van een fusie opnieuw besproken, nadat BA-directeur Rod Eddington recent geleden contact heeft gezocht met KLM-president Leo van Wijk. ,,We bevinden ons in voorlopige gesprekken'', aldus de bron. ,,We willen de deal nog steeds doen. Dat het misliep was niet te wijten aan één van de partijen en de verhoudingen zijn nog steeds erg goed.''

KLM reageert afhoudend op de berichtgeving. ,,Er zijn informele contacten geweest, verkennende gesprekken. Er hebben geen formele gesprekken plaatsgehad over een fusie'', aldus een zegsman van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

De onderhandelingen over de fusie van 17 miljard gulden werden in september vorig jaar afgebroken, nadat de partijen geen akkoord bereikten over de zeggenschapsverhouding. KLM wilde een Nederlandse onderneming blijven om gebruik te kunnen maken van de huidige landingsrechten, die zijn vastgelegd in akkoorden tussen regeringen. Eén daarvan is het open skies-verdrag met de VS, dat KLM landingsrechten in de VS geeft en Amerikaanse maatschappijen toegang geeft tot Schiphol.

BA, op de beurs zes keer meer waard dan KLM, was niet bereid om genoegen te nemen met alleen een minderheidsaandeel in het Nederlandse bedrijf. Een daadwerkelijke overname zou BA toegang geven tot het KLM-quotum start- en landingsrechten op Schiphol om de congestie op Heathrow te verminderen.

Hoe de fusie nu wel succesvol kan zijn is onduidelijk. BA zou hopen dat regeringen en mededingingsautoriteiten in de VS en Europa het bestaande regime van verdragen willen veranderen om fusies mogelijk te maken. Daarnaast is BA ook in gesprek met alliantiepartner American Airlines. Beide luchtvaartmaatschappijen maken deel uit van de zogeheten Oneworld alliantie. De twee willen nauwer samenwerken en daarvoor een joint venture opzetten. Zij hebben daar echter toestemming voor nodig van de Amerikaanse toezichthouders. BA-topman Eddington zou daarover vandaag nog in Washington met het ministerie van Transport overleg voeren.