Kandidaat voor Berlijn zegt dat hij `schwul' is

De verrassende zin stond niet in zijn toespraak. Aan het eind van zijn praatje wilde de Berlijnse SPD-politicus Klaus Wowereit een ,,persoonlijk woord'' richten tot zijn partijgenoten. Wowereit, afgelopen weekeinde gekozen tot kandidaat bij vervroegde verkiezingen in Berlijn, gooit hoge ogen de nieuwe burgemeester te worden.

,,Ich bin schwul'', zei Wowereit ofwel ,,Ik ben homo''. En dat is in orde, voegde hij eraan toe. Hij had het nog niet uitgesproken of in de grote zaal van hotel Pro Arte in de Friedrichsstrasse werd uitbundig geklapt. De meeste SPD-ers wisten het wel. Maar nu had hij het allen gezegd, die het misschien nog niet wisten.

Wowereit loopt zich warm voor het burgemeesterschap van Berlijn. Donderdag zullen SPD, FDP, Groenen en PDS een motie van wantrouwen indienen tegen burgemeester Eberhard Diepgen (CDU), die medeverantwoordelijk wordt geacht voor de financiële crisis in de hoofdstad. Wowereit wil met zijn ontboezeming voorkomen dat tijdens de campagne met modder wordt gegooid.

Wowereit (47) is de eerste Duitse politicus die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit. Zijn bekentenis typeert het liberalere klimaat in Duitsland. Daar heeft de rood-groene regering, die onlangs het homohuwelijk wettelijk toestond, zeker aan bijgedragen. Natuurlijk kijken Berlijners van Wowereits verklaring nauwelijks op. Maar veel christen-democraten hebben moeite homo's als `normale mensen' met gelijke rechten te beschouwen. Opvallend was daarom de reactie van de Berlijnse CDU-er Marcus Mierendorff op Wowereit: ,,De stap naar waarheid en helderheid is altijd iets positiefs''.