JONGERENBLADEN: WEBBER

Jongerenmaandblad Webber heeft een oplage van 25.000 exemplaren. Drie jaar geleden nam de kleine uitgeverij Dutch Connection Group het over van VNU, waar het niet aan de winstverwachtingen voldeed. Hoofdredacteur Kick Pielaet blies het blad nieuw leven in – en is daar nog voortdurend mee bezig. Webber richt zich primair op jongens van 15 tot 22 jaar, dezelfde groep die Break Out! leest. Pielaet omschrijft zijn blad als `iets minder plat en `verzorgder opgemaakt' dan de VNU-concurrent. In Webber veel muziek, film, hippe vervoermiddelen en vakantietips. De lezers van dit `blad met ballen' houden tevens van `babes, games, internet, extreme sports'.

,,De jongerenmarkt is moeilijk'', zegt de Webber-hoofdredacteur, ,,want jongeren lezen niet graag. Ze zijn visueel ingesteld, dus je moet het hapklaar verpakken. Dat lukt, maar je lezersgroep blijft beperkt. Alleen al omdat veel jongeren helemaal niet lezen. We presenteren het als jongensblad, maar meisjes kijken het ook in.'' Een andere moeilijkheid, legt Pielaet uit, is dat de doelgroep voortdurend verandert. Elk blad is sterk leeftijdgebonden en in het beste geval blijft een jongere het een paar jaar trouw, om het blad vervolgens als `kinderachtig' te verwerpen.

Pielaet acht het onwaarschijnlijk dat mensen aanstoot aan Webber kunnen nemen. ,,Vroeger hadden wij zo'n rubriek waarin aan een seksuoloog vragen konden worden gesteld. Na verloop van tijd kwamen we steeds weer dezelfde vragen tegen. Dan treed je in herhaling. Ik ben nog op zoek naar een nieuwe formule voor die rubriek. Misschien iets met humor.''

Lolligheid is het fundament van Webber. Op het omslag van het mei-nummer verwijst de afbeelding van Katja Schuurman naar een melig verhaal over een niet geslaagde poging de soap-ster te interviewen. Sommige jongeren-onderwerpen blijven: te snelle tweewielers en hoe uit handen van de politie te blijven. Onder de kop `Shit, de lul!' waarschuwt Webber dat opvoeren niet zonder risico is: ,,Als je op een opgevoerde scooter een crash maakt, moet je echt hopen dat je een verdomd goeie helm op je kop hebt, om nog maar te zwijgen over de rest van je ledematen.''

(Montage Wim Lintsen)