INTERNATIONAAL

Londen Dalende koersen van fondsen in de bancaire en de telecomsector zorgden vanochtend voor een koersverlies van de FTSE-100 index. De verliezen van de Nasdaq en de winstwaarschuwing van de Amerikaanse leverancier van netwerkapparatuur Juniper Networks waren volgens handelaren verantwoordelijk voor de koersdalingen in Londen. British Telecom verloor halverwege de ochtend 0,2 procent, Vodafone daalde met 1,2 procent. De koersen van bankenfondsen daalden door een bericht in de Britse krant Observer waarin stond dat verzekeraar Lloyds overweegt een geplande fusie met concurrent Abbey National af te breken. Lloyds verloor anderhalf procent, Abbey National daalde met 2,5 procent. De FTSE daalde met 0,5 procent naar 5.923,2 punten.

Parijs Franse beleggers waren vanochtend enthousiast over drank. Drankenconcern Remy Cointreau bracht beter dan verwachte resultaten naar buiten en steeg halverwege de ochtend met ruim tweeëneenhalf procent. Technologiefondsen leden koersverlies in navolging van het slot op Nasdaq vrijdag. IT-consultancybedrijf Cap Gemini verloor 1,3 procent. Beleggers zijn in afwachting van een analistenbijeenkomst van Cap Gemini morgen in Londen. De CAC-40 index daalde met 0,4 procent naar 5.462 punten.

Frankfurt Het belangrijkste beursnieuws kwam vanochtend uit Frankfurt waar vliegveld Frankfurt op de beurs werd geÏntroduceerd. Het aandeel steeg aanvankelijk met een procent maar aan het eind van de ochtend was het aandeel weer terug op de koers van 35 euro waarvoor het aandeel naar de beurs ging. Ook in Frankfurt daalden koersen in de technologie-sector. Siemens verloor 1,3 procent nadat het tegen de Duitse Financial Times had gezegd dat de verkoop van mobiele telefoons niet voor november zal aantrekken.

De DAX-index daalde met 0,4 procent naar 24,6 punten.

Tokio De Nikkei-index was vanochtend bij sluiting om 9.00 uur Nederlandse tijd anderhalf procent van de koers verloren. De slotnotering bedroeg 13.226,5 punten.

Ook in Japan leden vooral de technologiefondsen verlies na de dalingen in New York afgelopen vrijdag. Een andere factor van invloed op het handelsklimaat was de daling met 0,2 procent van het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal. Economen verwachtten vooraf een stijging van het binnenlands product met 0,2 procent.

In HongKong daalde de Hang Seng index met één procent. Op de beurs van Seoul verloor het koersgemiddelde 2,2 procent en in Australië was de beurs gesloten wegens een nationale feestdag.