Geruchten krijgen vrij spel in zomerweken

Bij gebrek aan concreet bedrijfsnieuws reageren beleggers op berichten in de media. Na KPN is het nu de beurt aan KLM en VNU.

Bij gebrek aan harde cijfers zijn het de weken van berichten en vooral geruchten op de beurs. Beleggers reageren op elk nieuwtje, bevestigd of niet, dat bekend wordt over beursgenoteerde ondernemingen. Een beter voorbeeld dan de zeer sterk dalende koers van KPN van de afgelopen weken is er niet. In het geval van KPN verkochten aandeelhouders in reactie op nieuws over een mogelijke emissie, waarop andere beleggers weer reageerden op de dalende koers.

Deze week begon, in dat negatieve licht gezien, niet best voor KLM en VNU. De Britse krant Sunday Times had gisteren over beide Nederlandse bedrijven nieuws te melden. KLM zou weer met mogelijke fusiepartner British Airways onderhandelingen voeren. Ondanks dat luchtvaartdeskundigen dit ondenkbaar achten, steeg de koers van een `klemmetje' vanochtend met 4,5 procent.

Over de uitgever VNU werd bekend dat media-imperium Hearst een bod gaat lanceren van 2,65 miljard gulden op de publiekstijdschriften van VNU.

De uitgever maakte begin dit jaar bekend de tijdschriften, waaronder de titels Libelle en Nieuwe Revu, in de verkoop te doen om de overname van het Amerikaanse onderzoeksconcern AC Nielsen te bekostigen. Daarvoor is 5,6 miljard gulden nodig. Vorige maand werd bekend dat VNU de verkoop van educatieve uitgeverij aan de Britse investeringsgroep 3i aan het afronden is.

Net als bij KLM bewoog de koers van VNU vanochtend buiten proportioneel, afgezet tegen de indices, respectievelijk de Midkap- en AEX-index, waarin de aandelen zich bevinden. Zo daalde de AEX-index halverwege de ochtend met 0,4 procent, terwijl VNU meteen 1,8 procent in moest leveren.

Hoewel het onmogelijk is gedachten van beleggers te lezen, lijkt het er bij gebrek aan ander nieuws over VNU wel op dat aandeelhouders reageren op de berichten. Voor VNU en KLM valt te hopen dat beleggers de massale verkoop van KPN niet gaan herhalen.