Frigoni geeft volleybalsters nieuwe hoop

Zes weken na zijn debuut beleefde de Italiaanse volleybalcoach Angelo Frigoni (47) zijn vuurproef. De Nederlandse vrouwen plaatsten zich dit weekeinde tijdens het tweede kwalificatietoernooi in Rotterdam voor het EK.

De Stichting Topvolleybal Nederland (TVN), waarin de nationale teams zijn ondergebracht, heeft hoge verwachtingen van Angelo Frigoni. De Italiaan staat bekend als een absolute topcoach, die het vrouwenteam bij grote kampioenschappen aan medailles moet helpen. Frigoni heeft met plaatsing voor het EK de hoop aangewakkerd.

TVN-directeur Jos Smulders is optimistisch over de toekomst van de nationale vrouwenploeg. Naast zekere deelname aan Europese en wereldkampioenschappen, rekent hij op plaatsing voor de Spelen van Athene in 2004 en acht hij vier jaar later olympisch brons haalbaar. Cuba en Rusland zijn naar zijn inschatting ook over zeven jaar te sterk, maar het niveau van toplanden als Brazilië en China is volgens hem overtrefbaar.

De woorden van Smulders moeten in het perspectief van bestuurspraat worden geplaatst, maar zijn wishful thinking weerspiegelt de grote ambities bij TVN. Smulders is daarover ook duidelijk: ,,Wij hebben Frigoni gehaald om de cultuur te veranderen. Wij verlangen dat hij de speelsters de harde topsportmentaliteit bijbrengt en hopen daarmee op termijn prijzen te winnen.''

De belangrijkste speelsters schetsen een positief beeld van Frigoni. Ze roemen de kwaliteit van zijn technische trainingen. Hij is volgens hen evenwichtig én rechtlijnig. Toen Elles Leferink niet langer voor de nationale ploeg wilde uitkomen, deed Frigoni geen moeite haar op andere gedachten te brengen. Toen Smulders de telefoon wilde pakken om de Twentse afvallige terug in de selectie te praten, werd hem dat door de Italiaan verboden. De TVN-directeur moest zich niet bemoeien met zaken waarvoor de bondscoach verantwoordelijk is.

Francien Huurman, de midspeelster die in de Italiaanse competitie bij Imola met sprongen vooruit is gegaan, vindt Frigoni's grootste verdienste dat hij het negativisme uit de ploeg heeft verdreven. Huurman: ,,Tijdens het eerste kwalificatietoernooi in Frankrijk was die nare sfeer uit de tijd van zijn voorganger Pierre Mathieu nog voelbaar. Dit weekeinde was het eindelijk weer lekker positief. Frigoni heeft ons weer vertrouwen gegeven.''

Hoewel Erna Brinkman over de nieuwe bondscoach niets negatiefs te melden heeft, wil de aanvoerster haar eindoordeel opschorten tot na het Europees kampioenschap. Ze vindt het nu nog te vroeg voor harde kwalificaties, al was ze onder de indruk van de wijze waarop Frigoni omging met het slechte begin tijdens het toernooi in Frankrijk. ,,In de twee weken die hem nog restten tot Rotterdam gaf hij precies de trainingen die we nodig hadden en wist hij ons er mentaal bovenop te krijgen. Maar wat het werkelijk waard is, moet blijken tijdens de grote toernooien later dit jaar. Dan zal zijn ware aard boven komen.''

Volgens midspeelster Ingrid Visser is TVN er in geslaagd een topcoach binnen te halen, maar zij slaat de kwaliteiten van Bert Goedkoop voorlopig hoger aan. ,,Met Goedkoop heb ik vier jaar gewerkt, terwijl Frigoni nog maar zes weken bezig is'', realiseert ze zich de irrelevantie van die vergelijking.

En wat vindt Frigoni zelf? Vooralsnog weinig. Ja, dat hij het in Nederland naar zijn zin heeft, in goede omstandigheden kan werken, maar dat het moeilijk is een ploeg met een geschiedenis in kort tijdsbestek te veranderen. Voor het overige houdt de Italiaan zich op de vlakte en verklaart hij dat de top nog ver weg is. Hij geeft wel uitleg over zijn voornaam. Die luidt officieel Angiolino, terwijl hij Angelo wordt genoemd.

Frigoni: ,,Angiolino is het verkleinwoord van Angelo. Die naam kreeg ik, omdat ik bij de geboorte slechts iets meer dan één kilogram woog. Toen ik groter werd, vond mijn vader dat ik Angelo moest heten. Maar mijn moeder noemt me nog steeds Angiolino. Hoe ik genoemd wil worden? Mij maakt het niet uit, ik luister naar beide namen.''

    • Henk Stouwdam