`Frigo bezat nieuw product'

Op de hotelkamer van de Italiaanse wielrenner Dario Frigo zouden vorige week twee ampullen met een nieuw medicijn zijn gevonden dat net als het verboden middel EPO het zuurstoftransport in het bloed verbetert. Frigo werd vrijdag ontslagen door zijn ploeg Fassa Bortolo nadat hij had bekend doping te hebben gebruikt. Dat gebeurde twee dagen voor het einde van de Giro, die gisteren werd gewonnen door de Italiaan Gilberto Simoni. De laatste etappe kwam op naam van supersprinter Mario Cipollini.

De mededeling over de ampullen van Frigo werd gedaan door cardioloog Pierluigi Fiorella, lid van de medische commissie van de wieler- en de atletiekbond in Italië. In persberichten over Fiorella's bewering zijn drie namen (RSR13, HemAssist en `een genetisch gemanipuleerd hemaglobine') opgedoken die echter op drie verschillende middelen slaan.

HemAssist is een chemisch veranderd hemaglobinemolecuul. Hemaglobine is het eiwit dat in bloed zuurstof naar de spieren vervoert en koolstofdioxide afvoert. HemAssist leek in de jaren negentig succesvol om patiënten die na een ernstig ongeluk met bloedtekort kampten door de crisis heen te slepen. Maar bij een vergelijkende proef in 1998 bleken er meer patiënten te overlijden in de groep die HemAssist kreeg dan in de groep patiënten die er na hun ongeluk niet mee werd behandeld. HemAssist veroorzaakte bij sommige patiënten een zeer hoge bloeddruk met fatale afloop.

Een maand voordat dat slechte nieuws naar buiten kwam, kocht HemAssist-producent Baxter het biotechbedrijf Somatogen. Dat bezat de rechten op een genetisch veranderd hemaglobine met verbeterde zuurstoftransporteigenschappen. Het medicijn is nog in de onderzoeksfase. Kleine genetische veranderingen in het grote eiwitmolecuul hemaglobine kunnen het gemak waarmee hemaglobine in de longen zuurstof opneemt en in de spieren weer afstaat zo veranderen dat spieren of weefsels met grote zuurstofbehoefte extra zuurstof krijgen. RSR13 is een medicijn met ongeveer hetzelfde effect. Het is pas een paar jaar geleden voor het eerst aan mensen gegeven. Niet om de prestaties te verbeteren, maar om zuurstofarme hersentumoren beter te doorbloeden die dan wellicht beter op bestraling zouden reageren.

Frigo reed acht dagen in de roze trui, totdat die hem afhandig werd gemaakt door Simoni. Hij pretendeerde de voorman te zijn van een nieuwe, dopingvrije generatie renners. Simoni gold al sinds vrijdag als eindwinnaar. Die dag werd nummer twee Frigo ontslagen, de enige die een bedreiging vormde voor de roze-truidrager. Zaterdag won Simoni de voorlaatste rit.

Een van de weinige grote renners die gisteren de Giro voltooiden, was Jan Ullrich. De Duitser beschouwde de rittenwedstrijd door Italië als een opwarmronde voor de Tour de France. Lance Armstrong liet de Giro aan zich voorbijgaan. Zaterdag werd hij tweede in de Classique des Alpes.