Economie Japan krimpt 0,2 pct

De Japanse economie is het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gekrompen. Dit heeft de Japanse overheid vandaag bekendgemaakt.

De nieuwe regering van premier Junichiro Koizumi ziet in de slechte cijfers geen reden te vervallen in de standaardreactie van voorgaande regeringen, dat wil zeggen extra overheidsuitgaven aankondigen voor publieke werken.

,,Wij zijn niet uit op dat soort ouderwetse correcties'', zei minister Heizo Takenaka (Economisch en Begrotingsbeleid) bij bekendmaking van de krimp met 0,2 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. ,,Na het zien van deze cijfers voelde ik des te sterker de noodzaak van structurele hervormingen.'' Het nieuws heeft volgens Takenaka geen invloed op de economische plannen die de nieuwe regering eind deze maand bekend zal maken.

De slechte cijfers beantwoorden aan de negatiefste verwachtingen van analisten die recentelijk hun voorspellingen naar beneden bijstelden en rekening hielden met krimp. ,,Ik denk dat de Japanse economie een recessie ingaat'', aldus Kazuhiko Ogata van effectenhuis HSBC in Tokio. De economie zet hiermee de zigzagkoers voort die zij sinds de zware recessie van 1998 volgt. Eind '99 kende Japan twee kwartalen krimp en ook het derde kwartaal van vorig jaar was negatief.

De verslechtering van de economie wordt een test voor de standvastigheid en het gezag van premier Koizumi. Sinds zijn aantreden vorige maand heeft hij herhaaldelijk gesteld dat een werkelijk herstel van de economie alleen kan komen dankzij structurele hervormingen, zoals deregulering en privatisering van een reeks semi-overheidsinstellingen. Ook moeten de banken snel afkomen van de molensteen van oninbare leningen die om hun nek hangt.

Koizumi heeft eveneens gezegd dat deze hervormingen voor een tijdelijke recessie kunnen zorgen. Deze recessie lijkt nu al te zijn begonnen voor Koizumi feitelijk premier werd.

    • Hans van der Lugt