Dood vrouwen hindert bestand Israël, Palestijnen

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres heeft dit weekeinde zijn spijt uitgesproken over het doden van drie Bedoeïenen-vrouwen tijdens een schietpartij tussen Israëlische troepen en Palestijnse schutters zaterdag in de Gazastrook.

Een Israëlische tankgranaat met een lading spijkers erin sloeg in de tent van de Bedoeïenen nabij de stad Gaza. Volgens de Israëlische media gebruikte het Israëlische leger granaten van dit type ook tijdens de Libanese oorlog.

Het Israëlische leger heeft een onderzoek naar dit incident ingesteld dat de pogingen van CIA-directeur George Tenet om een verreikend Israëlisch-Palestijns bestand te bereiken en hervatting van het vredesoverleg mogelijk te maken, in moeilijkheden heeft gebracht.

Een afgesproken Israëlisch-Palestijnse veiligheidsbijeenkomst ging gisteren niet door. Palestijnse woordvoerders zeiden dat de dood van de drie vrouwen bewijst dat Israël niet is geïnteresseerd in een bestand met de Palestijnen.

Hoewel volgens Israëlische militaire bronnen het Palestijnse geweld in intensiteit is afgenomen kwamen het afgelopen weekeinde enkele nederzettingen in de Gazastrook onder Palestijns mortiervuur te liggen. Daarbij vielen aan Israëlische kant geen slachtoffers; de materiële schade was minimaal.

Onder voorbehoud heeft zowel Israël als het Palestijnse zelfbestuur het Amerikaanse voorstel voor een bestand aanvaard. Terwijl de Palestijnen de nadruk leggen op een onmiddellijke bevriezing van alle nederzettingenactiviteit eist Israël een volledig einde van de Palestijnse terreur en de arrestatie van leiders en beramers van terroristische aanslagen van de fundamentalistische groepen Hamas en Islamitische Jihad.

De meningsverschillen tussen Israël en het Palestijnse zelfbestuur over de implementering van Tenets voorstel zijn zo diepgaand dat politieke kringen in Jeruzalem het hoofd van de CIA slechts een geringe kans geven de partijen tot een levensvatbaar bestand met een diplomatiek vervolg te brengen. Tenet heeft besloten zijn verblijf in het Midden-Oosten te verlengen.

Intussen heeft het nu al ruim acht maanden durende conflict tot gevolg dat hoogstwaarschijnlijk de Maccabiah, de joodse olympische spelen, deze zomer niet doorgaat. Om veiligheidsredenen ziet de meerderheid van de potentiële deelnemers aan dit sportfestijn ervan af voet op Israëlische bodem te zetten.

Enkele vliegtuigmaatschappijen, waaronder de KLM, hebben de vluchttijden naar Israël dusdanig gewijzigd dat de bemanningen niet in Tel Aviv hoeven te overnachten.