Delmee jr pusht Den Bosch naar winst

Zaterdag zaten vader en zoon nog gemoedelijk te babbelen tijdens een verjaardagsdinertje, een dag later stonden beiden tegenover elkaar: Harrie Delmee (55) als de assistent-coach van Oranje Zwart, Jeroen Delmee (28) als de regisseur op het middenveld van Den Bosch. Met gemengde gevoelens zag senior gisteren vanaf de bank hoe junior de wedstrijd naar zijn hand zette en met drie treffers aan de basis stond van de 4-2 zege van Den Bosch op de aartsrivaal uit Eindhoven.

Weinig woorden maakten vader en zoon Delmee zaterdag, tijdens het familie-uitje in Boxtel, vuil aan het eerste duel uit de best-of-three-finale tussen de twee grootmachten uit Brabant. ,,Ons ma zat tussen ons in'', grijnsde Jeroen Delmee gisteren. Om daar even later aan toe te voegen dat ,,ons pa en ik de hele avond misschien twee zinnen aan hockey hebben gewijd''.

Gisteravond heeft de aanvoerder van het Nederlands elftal de schade ongetwijfeld ingehaald en zijn vader fijntjes herinnerd aan de wedstrijd van een paar uur eerder. Daarin nam Oranje Zwart het initiatief, maar forceerde Delmee twee keer een ommekeer met een doeltreffende strafcorner.

Na rust herhaalde dat scenario zich, want net op het moment dat Oranje Zwart de marge had teruggebracht tot één doelpunt, sloeg Delmee voor de derde keer toe vanaf de rand van de cirkel: 4-2. Daarmee was het verweer van de winnaar van de reguliere competitie gebroken. Tot opluchting vermoedelijk van OZ-voorzitter Joop Veelenturf, die twee lucratieve thuiswedstrijden mag organiseren.

Zaterdag en zondag zal de slag zich naar verwachting wederom op de as van het veld voltrekken. ,,Een wedstrijd van het middenveld'', zo kwalificeerde Delmee het duel van gisteren al, waarin hij zijn ploeg voortdurend bij de hand nam en de Australische inspirator en vormgever van Oranje Zwart, Brent Livermore, op alle fronten aftroefde. ,,Livermore deed vandaag niet mee'', concludeerde Den Bosch-coach Toon Siepman naderhand met een minzame glimlach.

Delmee is niet het type dat met de borst vooruit loopt. In zijn nabeschouwing prees hij de inzet van zijn teamgenoten, die van doelman Youri Robeerst in het bijzonder. Die verrichtte in de slotfase een aantal fraaie reddingen, waarmee de opvolger van Ronald Jansen, volgend jaar coach van Den Bosch, zijn ploeg op de been hield. ,,We hebben deze wedstrijd op arbeid gewonnen'', vond Delmee.

Al had hij evengoed de tactische vondst van zijn coach kunnen aanvoeren ter verklaring van de overwinning. Siepman staat in hockeykringen te boek als een sluw strateeg en gisteren bleek maar weer eens waarom. Om het loopwonder Michael Brennan aan banden te leggen, koos de coach, bezig aan zijn derde en laatste seizoen in Den Bosch, voor vier omzettingen in zijn elftal. Zo kreeg verdediger Gijs Volders de opdracht mee om de Australische linkermiddenvelder hinderlijk voor de voeten te lopen, terwijl Marc van Wijk naar de voorste linie werd gedirigeerd.

Als centrale spits voldeed hij wonderwel. Voor Van Wijk is het te hopen dat bondscoach Joost Bellaart diens indrukwekkende solo, bekroond met een al even fraai doelpunt (een diagonale lob over doelman Josef Kramer), thuis nog eens grondig bestudeert op de video en hem woensdag opneemt in de selectie voor het vierlandentoernooi, over twee weken in Hamburg, en de testserie, eind deze maand tegen Pakistan.

Delmee is zeker van een plaats in de nationale ploeg. Verrast door het machtsvertoon van zijn aanvoerder was Siepman niet. ,,Vorig jaar was Jeroen al heel goed. Dit jaar zijn tegenstanders hem anders gaan verdedigen, waardoor hij gedwongen is om naar andere oplossingen te zoeken. Dat doet hij en dat doet hij goed.''

Hetzelfde geldt voor Delmees strafcorner, tot voor kort geen wapen waar de concurrentie van wakker lag. Maar sinds drie maanden pusht hij aan de lopende band raak. ,,Alle investeringen betalen zich nu uit'', doceerde Siepman, de man achter de sleeppush van zowel Bram Lomans als Ageeth Boomgaardt. ,,Vergeet niet dat wij veel varianten achter de hand hebben. Daardoor is de tegenstander op z'n hoede en lopen de lijnverdedigers niet zo snel uit. Met als gevolg dat Jeroen meer tijd heeft om aan te leggen en te pushen.''

Dat zal vader Harrie gisteren ook hebben opgemerkt. Al zal de ervaren coach, al 25 jaar actief in het Brabantse hockey, zich willen vastklampen aan de statistieken. Vijf jaar geleden won Den Bosch (4-5) voor het laatst in Eindhoven. Zes weken geleden nog, in de slotfase van de reguliere competitie, ging zijn zoon met 4-0 over de knie aan de Aalsterweg.

    • Mark Hoogstad