De race van de broertjes Schumacher

De Duitser Ralf Schumacher heeft gisteren voor zijn broer Michael de Grote Prijs van Canada gewonnen. Nooit eerder in de historie van de Formule I stonden twee broers op de twee hoogste treden van het podium.

Ralf Schumacher heeft gisteren met zijn Williams-BMW bij de Grote Prijs van Canada een historische overwinning geboekt op zijn broer Michael die in een Ferrari reed. Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule I stonden twee broers als eerste en tweede op het erepodium. Mika Hakkinen (McLaren-Mercedes) eindigde in Montreal als derde – het hoogtepunt van zijn seizoen – en vierde het Canadese Schumacherfeest met een champagnebad voor de jongere van de twee broers.

De race op het Circuit Gilles Villeneuve werd gedomineerd door een spannende broederstrijd tussen de coureurs van Williams-BMW en Ferrari. Ralf maakte het zijn oudere broer lastiger dan andersom. Beiden waren vanaf de eerste rij gestart, Michael vanaf pole position. Voor 46 ronden ging de drievoudig wereldkampioen aan de leiding, op de voet gevolgd door Ralf, die zijn broer onder hoge druk zette door herhaaldelijk zijn neus langs diens achtervleugel te steken om te zien of hij hem kon passeren. De rest van het coureursveld volgde op grote afstand.

Het keerpunt volgde in de pits. Nadat Michael Schumacher had bijgetankt – en met behoud van een tweede positie weer naar buiten kwam – hield Ralf het nog tot en met de 51ste ronde vol zonder te stoppen, genoeg om met een voorsprong van 6,4 seconden op zijn broer in de race terug te keren. Kortstondig probeerde Michael nog de kloof met Ralf te dichten, maar al snel besloot hij genoegen te nemen met een tweede plaats. Met zes extra punten vergrootte hij zijn voorsprong in het klassement om de wereldtitel op David Coulthard (McLaren-Mercedes) tot 18 punten. De Schot blies in de 55ste ronde de motor van zijn McLaren-Mercedes op.

Regerend wereldkampioen Schumacher was, anders dan voorheen, blij met een tweede plaats. ,,Dit is zeker de beste manier om te verliezen,'' zei hij na afloop over de zege van zijn jongere broer. Hoewel hij niet als eerste over de eindstreep ging, normaal gesproken een mager resultaat voor de meester van Formule I, kwam Michael breed lachend zijn auto uit en stak hij zijn duim omhoog voor Ralf. ,,Onze ouders mogen trots zijn,'' aldus Michael.

Volgens Ralf, bijgenaamd Der Kleine, was het gisteren de eerste keer dat hij Michael in een onderling duel versloeg. De jongere Schumacher behaalde de tweede zege in zijn loopbaan in Formule I. Eerder dit jaar won hij in San Marino, maar Michael was daarbij uitgevallen door een gebroken voorwielophanging. Op de kartingbaan van hun vader hadden de twee het in hun jeugd nooit echt tegen elkaar opgenomen want, aldus Ralf. ,,Michael is nu eenmaal zeven jaar ouder, zoals je aan hem kunt zien.''

Ralf Schumacher schreef zijn overwinning deels toe aan zijn Michelin-banden. Williams had voor de hardere bandensoort gekozen en die werkten ,,briljant'' op het hete asfalt. Bovendien is het snelle circuit zeer geschikt voor de krachtige motor van BMW. In 1982 behaalde BMW zelfs zijn allereerste Formule I-zege in Montreal. Nelson Piquet won in een Brabham.

Tweevoudig wereldkampioen Mika Hakkinen kon het historische moment wel waarderen. ,,Het is maar goed dat er geen drie zijn'', lachte hij toen hem werd gevraagd hoe het voelde achter twee Schumachers te eindigen. De opgeluchte Hakkinen stond in Canada, de achtste race van het seizoen, voor de eerste keer dit jaar op het podium. Hij is door pech achtervolgd. In Spanje viel hij als koploper in de laatste ronde uit.

Niettemin vormt de Fin nauwelijks een bedreiging voor Michael Schumacher, die op weg lijkt naar zijn vierde wereldtitel, zijn tweede opeenvolgende bij Ferrari. Hakkinen heeft slechts acht punten. Teamgenoot Coulthard, de enige concurrent van Schumacher, haalde voor het eerst dit jaar nul punten. Hij bleef steken op 40, op ruime achterstand van de 58 voor Schumacher. Ralf bezet met 22 punten een vierde plaats, na Rubens Barrichello (Ferrari), met 24.

Barrichello crashte in de 20ste ronde met Juan Pablo Montoya, de teamgenoot van Ralf Schumacher. Montoya raakte de vangrail. Barrichello zat dermate dicht op de Colombiaan dat hij hem niet meer kon ontwijken. Ook Jacques Villeneuve (BAR), de lokale favoriet, haalde op het naar zijn vader genoemde circuit wederom de eindstreep niet. De Canadees zette zijn auto na 34 ronden in de berm met materiaalpech. De top zes werd volgemaakt door Kimi Raikkonen (Sauber), Jean Alesi (Prost) en Pedro de la Rosa (Jaguar).

Jos Verstappen (Arrows) leek gisteren zijn tweede WK-punt van het seizoen binnen te halen. De Nederlander maakte een uitstekende start. Hij boekte zes plaatsen winst en kwam als zevende de eerste bocht uit. Voor zijn tweede pitstop reed hij zes ronden lang op een vierde plaats. Wegens moeilijkheden van de Italiaan Jarno Trulli (Jordan) steeg hij in de slotfase van de race van een zevende naar een zesde positie. Met drie ronden te gaan vloog Verstappen door remproblemen uit de bocht, tegen een bandenstapel. ,,Het team luistert niet naar mij'', reageerde hij zijn teleurstelling af.

    • Frank Kuin