`Cyclisme is besmet, niet Giro'

De Ronde van Italië start volgend voorjaar in Groningen. Initiatiefnemer Dick Heuvelman vindt dat de dopingrel waarmee de Giro dit jaar is geëindigd, geen smet op de Nederlandse organisatie werpt. Hij maakte de laatste, hectische dagen van de etappekoers persoonlijk mee.

Geschrokken van de ellende?

Heuvelman: ,,Ik schrik niet zo gauw. Vanzelfsprekend is die negatieve publiciteit niet prettig, maar ik verwacht volgend jaar veel toeschouwers in Groningen. Het blijkt dat ondanks alle dopingzaken de publieke belangstelling zelfs toeneemt. Mensen vergeten snel, zie de Tour de France van 1998. Niet de Giro, maar de wielersport is besmet. Die renners zijn stom bezig. Overigens moeten we ook weer niet roomser zijn dan de paus, want doping komt ook voor in andere sporten, zie atletiek en voetbal. Ik vind persoonlijk dat doping moet worden vrijgegeven. Laten de sporters zelf beslissen wat zij met hun lichaam doen. En het argument van oneerlijkheid gaat niet op, want topsport is a priori niet eerlijk.''

Schrikt de affaire sponsors af?

,,Ik heb niet de indruk. Afgelopen weekeinde was ik in Milaan bij een diner van een sponsor uit Veendam, waarbij de aanwezige captains of industry geen signalen gaven zich van de wielersport te zullen afkeren. Johan van der Velde, een renner met een dopingverleden, hield een toespraak en kreeg een ovationeel applaus. Overigens werd pas bekend dat een sigarettenfabrikant de TT Assen sponsort. Met het geld krijgt het ciruit een facelift. En dan hoor ik niemand, dat roken slecht voor de gezondheid is.Tamelijk hypocriet.''

Heeft de Giro-directie zich nog tegenover jullie verontschuldigd?

,,Nee, dat hoefde ook niet. Maar zij waren zeer aangedaan. De laatste dagen van de ronde hing er een sombere sfeer.''

De zegen van de paus, een dag voor de start, heeft niet geholpen.

,,Voor onze organisatie wel. Ons werd gisteren officieel de startvlag overhandigd. En in de organiserende krant La Gazzetta dello Sport stond vanochtend: Arrividerci Groningen. Prachtig vond ik dat.''