Corn. Verhoeven (73) overleden

De Nederlandse filosoof en essayist Cornelis Verhoeven is in de nacht van zondag op maandag op 73-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Den Bosch. Hij leed aan een ongeneeslijke ziekte.

Verhoeven stond bekend als een oorspronkelijk en zeer productief wijsgerig auteur. Hij schreef ruim tachtig boeken, duizenden artikelen, columns en recensies. Zijn aandacht ging, in een kenmerkend genuanceerde stijl, uit naar thema's als ontvankelijkheid, passiviteit, en geweldloosheid. Hij werd voor zijn werk onderscheiden met de Anne Frank-prijs (1971) en de P.C. Hooftprijs (1979). Zes jaar later, in 1985, raakte hij als juryvoorzitter betrokken bij een rel rond de P.C. Hooftprijs. Het kabinet-Lubbers weigerde die uit te reiken aan de publicist H. Brandt Corstius, wegens het kwetsende karakter van diens columns over onder anderen minister van Financiën Onno Ruding.

C.W.M. Verhoeven (Udenhout, 1928), een katholieke boerenzoon, wilde een religieuze loopbaan volgen, maar stopte halverwege met de priesteropleiding in Haaren. Hij studeerde af in klassieke talen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1967 publiceerde hij Inleiding tot de verwondering, een pleidooi voor wijsgerige ervaring in plaats van het `veroveren en bezitten' van kennis. Hij stond daarmee buiten de hoofdstroom van de academische wijsbegeerte, die zich steeds meer ontwikkelde tot een vakspecialisme. Bekend is ook zijn bundel Rondom de leegte, over symbolen en rituelen.

In 1982 werd Verhoeven benoemd tot hoogleraar antieke wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Na een reorganisatie aanvaardde hij in 1993 de leerstoel metafysica en haar geschiedenis. Ook in zijn academische werk bewoog hij zich, afkerig van scherpslijperij of dogmatisme, op het grensgebied van essayistiek, wijsbegeerte en christelijk denken.

Naast boeken en vertalingen van klassieke wijsgeren schreef hij columns en recensies in onder meer HP/De Tijd, Trouw en De Stem. Zijn jongste boek, Plato zevende brief, verschijnt deze week bij uitgeverij Damon.