Capriati iets sterker dan Clijsters

Jennifer Capriati bracht zaterdag na een bloedstollend gevecht tegen de Belgische Kim Clijsters het toernooi van Roland Garros op haar naam. De 25-jarige Amerikaanse was na twee uur en 21 minuten een fractie sterker dan haar 18-jarige tegenstandster: 1-6, 6-4 en 12-10.

Capriati, die in januari van dit jaar ook al de Australian Open won, was na het laatste punt uitzinnig van vreugde. In het stadion Philippe Chatrier maakte ze een vreugdedansje met de Coupe Suzanne Lenglen. ,,Dit geeft een ongelooflijk gevoel'', zei Capriati. ,,Ik heb tegen een heel goede tegenstandster voor mijn leven moeten vechten.''

De jonge Clijsters was na afloop teleurgesteld, maar wist de nederlaag in haar eerste grandslamfinale direct te relativeren. Clijsters: ,,Natuurlijk is het hartverscheurend om te verliezen als je zo dicht bij de titel bent geweest. Maar ik kan me zelf niets verwijten. Ik heb alles gegeven en heb gevochten voor wat ik waard was.''

Voor de ogen van de Belgische prins Filip en prinses Mathilde begon de als twaalfde geplaatste Clijsters verrassend sterk tegen de torenhoge favoriete Capriati. In de eerste set speelde de onbevangen Clijsters de nummer vier van de wereld bij vlagen compleet van de baan. De zwak beginnende Capriati had geen antwoord op het agressieve spel van de Belgische. Na 31 minuten pakte Clijsters onder de aanmoedigingen van duizenden Belgen de eerste set: 6-1.

In de tweede set begon Clijsters meer fouten te maken en wist Capriati zich iets te herstellen. Vechtlustig trok ze de stand gelijk.

In de derde en beslissende set ontspon zich een bloedstollende strijd tussen de twee krachttennissters. Capriati en Clijsters gaven elkaar op zoek naar de winst geen meter cadeau. Naar mate de gelijkopgaande strijd vorderde, maakten beide speelsters door de spanning steeds meer fouten.

Capriati kreeg zowel op een 7-6 als op een 10-9 voorsprong de kans om de partij op eigen service af te maken. Maar de Amerikaanse kon haar zenuwen niet in bedwang houden en liet Clijsters twee keer terug in de partij komen. Toen Capriati haar tegenstandster opnieuw brak en met 11-10 de leiding nam, was het verzet van Clijsters gebroken. Uiteindelijk wist ze haar tweede matchpoint met een vlammende klap langs de lijn te benutten.

Capriati is met haar tweede grandslamzege van het jaar hard op weg om de heerschappij in het vrouwentennis over te nemen. Martina Hingis, de huidige nummer één van de wereld, liet na haar nederlaag in de halve finale tegen Capriati al weten de Amerikaanse de beste speelster op dit moment te vinden.

PORTRET CLIJSTERS: pagina 19