Bob Marley

,,De sterfdag van Bob is geen feit waar wij als Marley-familie lang bij stilstaan. In ons Rastafarigeloof wordt de dood niet herdacht, maar de geboorte. Het leven en de toekomst zijn positievere zaken om bij stil te staan. Alleen de heruitgave van Bob Marley-albums herinnert mij aan het feit dat hij alweer twintig jaar dood is. Ik kom er niet omheen om nauw bij het reïssue-programma van de platenmaatschappij betrokken te zijn, want de Marley-familie beheert de tapes van alle muziek die Bob en The Wailers ooit hebben opgenomen. De herinnering aan Bob Marley leeft, zolang het publiek om zijn cd's blijft vragen.''

De twintigste sterfdag van Bob Marley (1945-1981) is voor platenmaatschappij Island aanleiding om alle albums van Bob Marley & The Wailers in geremasterde versies opnieuw uit te brengen. Vorige maand verscheen de compilatie One Love met de niet eerder gehoorde single I know a place, deze week gevolgd door het meesterwerk Rastaman Vibration uit 1976. Weduwe Rita Marley, die tegenwoordig in Ghana woont, zat in het zangtrio The I-Threes dat meewerkte aan belangrijkste Marley-albums. Behalve als soliste maakt ze nu nog cd's met The Marley Family, waarin Bob en Rita's kinderen Ziggy, Julian, Stephen en Cedella meedoen.

,,Toen Bob zijn eerste platen opnam bij producer Coxsone Dodd, luisterde hij vooral naar de Amerikaanse soul van Curtis Mayfield, James Brown en The Drifters. Jamaicaanse muzikanten voegden hun eigen ritme toe aan dat soulgevoel, en Bob was een belangrijke schakel in het ontstaan van de Jamaicaanse heartbeat music die ook wel reggae genoemd wordt.

,,Bobs muzikale erfenis is nog lang niet uitgeput. Telkens als er iemand in onze geheime archieven afdaalt, komt er zeldzaam materiaal naar boven. Zoals I know a place, een veelzeggend nummer omdat er een boodschap van hoop en rebellie uit spreekt. Ik hou van Bob Marley omdat hij me nog altijd bemoedigend toespreekt: Get up, stand up for your right.

,,Toen ik Bob in 1965 voor het eerst ontmoette, was hij heel erg verlegen. Zo verlegen dat hij Bunny Wailer een briefje liet bezorgen, waarin stond dat hij me aardig vond.

,,De aantrekkingskracht was wederzijds en ik dank God dat ik de volmaakte liefde heb mogen vinden. Muziek was wat ons samenbond en Bob liet de wereld kennismaken met de harde realiteit van Trenchtown, het getto van Kingston.

,,Bob probeerde niet bewust om politiek te bedrijven met zijn teksten, maar hij pleitte voor gelijkheid en verdraagzaamheid. Ik ben ervan overtuigd dat hij niet door natuurlijke oorzaken is gestorven, of botkanker, zoals de dokters zeiden, maar dat hij is vergiftigd door maatschappelijke krachten die hem als een gevaar voor de gevestigde orde zagen.

,,Hij is gekruisigd, net als Jezus Christus. Ik geloof er niets van dat hij zijn dodelijke ziekte door toeval heeft opgelopen. Er was beslist een complot in het spel, en achteraf heb ik er spijt van dat we indertijd de ramen open hebben laten staan.''

Bob Marley & The Wailers: One Love, The Best Of (Island/Universal 548 853-2).

    • Jan Vollaard