Bestseller-pillen

KunstRai 2001,

5-10 juni, Amsterdam

Op zoek naar het ongedachte product op een zakenbeurs waar het ongedachte voorop staat, is het zoeken van een grashalm in een hooiberg. Toch is op de KunstRai veel voorspelbaars te vinden. Werk dat al te opvallend mikt op een markt. Het landschapje, het portret, de mooie foto voor boven het bankstel, picturale standjesverbeelding als voorbeeld van hoe te bewegen in bed, als men eindelijk weer eens iemand heeft om mee in beweging te komen. Heel veel lelijke stukken ook, voor de mensen die van lelijk houden.

Veel producten richten zich, gezien hun omvang, op de markt van ruime huizenbezitters. Beeldhouwwerken die in geen kamer passen, stukken die vragen om een vloeroppervlak van tien bij tien. Is er niets voor de gemiddelde eengezinswoning? Zeker. De met de paintbrush Delfts Blauw bewerkte tegeltableaus van Hugo Kaagman passen bijvoorbeeld op elke schoorsteenmantel, Paul van Dijks keramische `Helicon' (17x16x37 cm) kan zelfs in de caravan mee en voor de schitterende verbeelding door Marleen Felius van het Roodbonte koeienras (een doek van 90x100 cm) máákt men gewoon ruimte.

Op vrijwel elke beurs wordt gedacht aan de manier waarop de consument zijn aankopen kan bestuiveren. In plaats van banken en financieringsadviesbureaus vind ik op de KunstRai een stand van de KunstKoopregeling, wat toch een initiatief van de Fortis Bank blijkt.

Gedurende drie jaar kan men gratis krediet genieten van tussen ƒ1.000 en ƒ15.000 voor de aanschaf van kunst, want de rente wordt betaald door de Mondriaan Stichting. Heel mooi.

Belangrijk op een beurs als KunstRai is niet te verdrinken in de vloed van aangeboden waren. Voordat je het weet is de blik glazig en zie je helemaal niks meer. Ik spoel aan in Galerie Torch en kom tot mijn verbazing voor een rek te staan waar pillen worden verkocht.

Ik draai me onthutst om en kijk in gezicht van de standhouder.

,,Ja'', zegt hij. ,,Pillen inderdaad.''

Ongedacht. Het blijkt om geneesmiddelen voor extra-medicale aandoeningen te gaan, geproduceerd door Dana Wyse van `Jesus Had A Sister Productions'. Be a good father-capsules, katholieke zetpillen, ritme-serum, helderziendenthee, Fidelity-vlokken en de Find her G-spot-capsules.

Dan ontdek ik de Be a Best-Selling Writer-pillen. Ik wijs ernaar en kijk de standhouder vragend aan.

,,Zeker'', zegt hij. ,,Je moet ze wel in het zakje laten zitten, maar heel werkzaam. Maar is dit poeder niet verstandiger, als u schrijver bent?''

Hij laat me de Dr. Dana Wyse Understand The Meaning of Life-medicatie zien. Ik schud het hoofd.

,,Doet u mij maar voor duizendtwintig gulden bestseller-pillen'', zeg ik. ,,Precies voldoende voor de ondergrens van de KunstKoopregeling.''

Een beetje beurs heb ik de beursvloer van deze KunstRai 2001 verlaten, maar nog nooit zo hoopvol.

    • Atte Jongstra