Beleggers belonen KLM na gesprek BA

Het aandeel KLM steeg vanochtend met 3,6 procent na berichten dat de vliegmaatschappij opnieuw met British Airways om de tafel zou zitten om te onderhandelen over samenwerking. Direct na opening steeg de koers van het Midkap-aandeel naar een winst van bijna 8 procent.

Vervolgens daalde het aandeel waarna het rond de middag 23,10 euro noteerde. De AEX-index stond aan het eind van de ochtend op 587,2 punten, een verlies van een kwart procent.

In navolging van de beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt had ook in Amsterdam de TMT-sector te lijden onder de dalende koersen op de Nasdaq vrijdag. De technologie-index daalde met 2,2 procent door slechte vooruitzichten bij leverancier voor netwerkapparatuur Juniper Networks. Toeleverancier van de chipindustrie ASM Lithography verloor 1,2 procent bij een koers van 29,35 euro. Het sukkelende KPN daalde verloor vanochtend opnieuw terrein. Het beursfonds daalde met 4,5 procent naar 7,01 euro. KPNQwest verloor 4,4 procent en daalde naar 11,80 euro. Vanochtend werd bekend dat Willem Ackermans, die sinds augustus 1999 financieel bestuurder bij de KPN-dochter was, het bedrijf verlaat, mede omdat de financiële doelstellingen zijn behaald, aldus Ackermans. Automatiseerder Getronics verloor 3,2 procent en stond aan het eind van de ochtend op 5,45 euro. Telcombedrijf Versatel daalde met 2,6 procent naar 4,16 euro en Philips verloor 1,6 procent bij een koers van 33,97.

Bij alle koersverliezen vormden Elsevier een positieve uitzondering. De koers van het uitgeversconcern steeg met 1,3 procent naar 14,87 euro. Branchegenoot VNU profiteerde niet van berichten dat het mogelijk binnen enkele weken zijn consumentenbladen zal verkopen aan het Amerikaanse Hearst. Het aandeel werd 1,7 procent goedkoper op 47,53 euro.

Ook op de midkap moest de technologiesector inleveren. De koers van softwarebedrijf Unit4 daalde met 2,75 procent naar 15,90 euro. Libertel daalde met 2,6 procent naar 11,30 euro. Ook Landis Groep verloor bijna 2 procent en zakte naar 8,15 euro.

Buiten de TMT-sector daalde onder meer uitzendconcern Randstad met 1,8 procent naar 13,60 euro. Concurrent Vedior kwam rond de middag terecht op de openingskoers van 13,50 euro.

Supermarktconcern Laurus verloor 3,3 procent en kwam terecht op 7,25 euro. Reden was een bericht in het vakblad Distrifood waarin de directie van Laurus zegt ontevreden te zijn over de prestaties van de nieuwe Konmar-formule.