Albanese rebellen dreigen met aanval op Skopje

In Macedonië staan de Albanese rebellen sinds zaterdag op slechts zes kilometer van de hoofdstad Skopje. Ze hebben gedreigd Skopje te beschieten, maar het Macedonische leger heeft vanochtend dat ultimatum genegeerd.

De rebellen van het Albanese Nationaal Bevrijdingsleger UÇK veroverden zaterdag het dorp Aracinovo, zes kilometer van Skopje en vlakbij het vliegveld en een olieraffinaderij. Ze dreigden het vuur op de hoofdstad te openen als het Macedonische leger de beschieting van dorpen in Noord-Macedonië voortzet. ,,Ik wacht op orders om Skopje aan te vallen'', liet rebellen-commandant `Hoxha' vanochtend weten. Hij dreigde strategische doelen in de hoofstad aan te vallen. ,,We zullen het vliegveld, de olieraffinaderij, de regeringsgebouwen en de politieposten bestoken, alles binnen het bereik van onze 120 mm mortieren'', zei hij telefonisch. Het vliegveld en de olieraffinaderij liggen buiten de stad, de regeringsgebouwen en het hoofdkantoor van de politie zijn in het centrum van Skopje gevestigd. Ondanks dat ultimatum heeft het leger vanochtend vroeg opnieuw het voor geopend op UÇK-stellingen in Noord-Macedonië. Bij de beschietingen vanochtend zouden vijf burgers gewond zijn geraakt.

Rond het middaguur hadden de rebellen hun dreigement nog niet uitgevoerd en was het vliegveld open, al hebben diverse luchtvaartmaatschappijen, zoals British Airways en het Joegoslavische JAT, hun vluchten op Skopje gestaakt.

In Skopje is het vooralsnog rustig. Wel wagen weinig Albanezen zich op straat en zijn de inwoners aan het hamsteren geslagen, vooral flessen water. Zo'n tienduizend Albanezen ontvluchtten dit weekeinde het geweld en trokken naar het nabijgelegen Kosovo. In totaal hebben 30.000 mensen uit Macedonië inmiddels onderdak gezocht in Kosovo.

Vanochtend werden opnieuw de dorpen Slupcane en Matejce door regeringstroepen beschoten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat de dorpen zijn omsingeld. De regering van Macedonië houdt steevast vol niet met de `terroristen' te willen onderhandelen. De rebellen, die onder andere meer rechten voor de Albanese minderheid eisen, willen een plaats aan de onderhandelingstafel.

Hun inname van het dorp Aracinovo legt een bom onder het fragiele vredesplan dat president Boris Trajkovski vrijdag presenteerde. Dit plan bevat onder meer amnestie voor de rebellen maar sluit de commandanten uit van de amnestie. ,,Zij zullen worden geëlimineerd tenzij ze terug gaan naar waar ze vandaan komen'', aldus de president. Het plan is volgens de buitenland-gezant van de Europese Unie, Javier Solana, door alle partijen geaccepteerd, maar de Albanese leider Arben Xhaferi heeft al gezegd `enige correcties' te willen aanbrengen.