AIR

Als er iets aan te merken viel op het succesvolle album Moon Safari van het Franse duo Air, dan was het de kitsch-factor van muziek die soms té gemakkelijk in het gehoor lag. Jean-Benoît Dunckel en Nicolas Godin keken toe hoe Moon Safari uitgroeide tot een hedendaagse easy-listening-klassieker. Bij wijze van tussendoortje maakten ze de soundtrack voor Sofia Coppola's film The Virgin Suicides, muziek die nog eenduidiger terugverwees naar de wollige seventies-muziek.

Op zoek naar nieuwe uitdagingen schoven Dunckel en Benoît hun geliefde Rhodes-piano en Moogsynthesizer aan de kant en richtten hun vizier op digitale computertechniek. Berichten dat hun nieuwe muziek ontoegankelijk en abstract zou zijn, blijken voorbarig, want ondanks het experimentele randje is de nieuwe cd 10.000 Hz Legend wederom een lust voor het oor. Het pulserende Kraftwerk-ritme van het openingsnummer Electronic performers krijgt spoedig gezelschap van een melodieuze piano.

Interessante spielerei met vocoders en van links naar rechts bliepende synthesizers heeft nergens de overhand boven goed in het gehoor liggende popsongs. Gastvocalisten, onder wie Beck, zorgen voor diversiteit. Geïnspireerd door hun verblijf in de USA weten Dunckel en Godin hun muziek altijd een sexy Europees gevoel mee te geven, alsof de geest van Serge Gainsbourg zich ergens in hun computers heeft genesteld.

Air: 10.000 Hz Legend (Source/Virgin 72438103327)

    • Jan Vollaard