Abortusboot doelwit justitieel onderzoek

Het openbaar ministerie in Amsterdam stelt onderzoek in naar de zogenoemde abortusboot. Het schip zou vanmiddag uit Scheveningen vertrekken om voor de Ierse kust abortussen uit te voeren. Dat heeft de initiatiefnemer, de stichting Women on Waves, bevestigd.

De stichting heeft geen vergunning van de Nederlandse overheid om te aborteren. In Ierland is abortus in principe verboden. Justitie in Amsterdam onderzoekt nu of sprake is van strafbare feiten. Een woordvoerder zei vanmorgen geen details te kunnen geven over het onderzoek. Women on Waves wil de abortussen uitvoeren in internationaal water. Omdat het schip onder de Nederlandse vlag vaart moeten de initiatiefnemers zich houden aan de Nederlandse wet.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Women on Waves in april een vergunning aangevraagd. Voordat die wordt toegekend, moet de Inspectie voor de Gezondsheidszorg de plek inspecteren waar de abortussen worden uitgevoerd. ,,Tot nu toe was er geen plek om te inspecteren'', aldus een woordvoerder. De inspectie zou niet meer kunnen plaatsvinden voor het vertrek vandaag.

Als Women on Waves de komende weken, zoals aangekondigd, zonder vergunning zwangerschappen beëindigt, is dat een overtreding van artikel 296 van het wetboek van strafrecht, aldus VWS. ,,Dan is het geen zaak meer voor de Inspectie maar voor het OM.''

Het CDA vraagt in Brussel en in Den Haag om opheldering over de abortusboot. De ministers Korthals (Justitie) en Borst (Volksgezondheid) geven morgen in de Tweede Kamer antwoord. CDA-europarlementariër Martens wil weten of het project het Ierse recht ondermijnt en vraagt zich af of het strijdig is met Europese regels.

In Ierland woedt al jaren discussie over verandering van de abortuswet. Het land kent de strengste abortusregels van de EU. Abortus is alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Jaarlijks reizen ruim 6.000 vrouwen naar Engeland om daar hun zwangerschap te laten beëindigen.