Vliegmaatschappijen schuld aan dood

Een federale rechter heeft gisteren de Amerikaanse vliegmaatschappijen American Airlines en British West Indies Airlines aansprakelijk gesteld voor de dood van een zieke 75-jarige passagier.

Het personeel had haar verboden haar handbaggage mee te nemen in de zitruimte. Daar zaten haar asthma-medicijnen in. Pas twee dagen later kreeg ze haar baggage terug, zeven dagen daarna overleed ze.

Het is de eerste keer dat een luchtvaartmaatschappij aansprakelijk wordt gesteld voor de dood van een passagier om deze reden. Caroline Neischer (75) reisde, zoals elk jaar, van Los Angeles naar Guyana via New York. In New York eiste een steward dat ze haar handbaggage onder in het toestel zou plaatsen. Daar zaten haar speciale inhaler en medicijnen in. Neischer heeft volgens advocaten van haar dochter huilend en schreeuwend afstand gedaan van haar tas. Uit de rechtszitting is niet gebleken waarom zij de tas niet mocht meenemen.

,,Deze uitspraak zou alle luchtvaartmaatschappijen moeten waarschuwen dat passagiers altijd toegang moeten hebben tot hun medicijnen'', zei Ned Good, oud-president van de Consumenten Advocaten in Californië in een reactie.

Volgens de advocaten van de vliegmaatschappijen had Neischer een infectie aan de luchtwegen opgelopen tijdens de vlucht die níet verholpen had kunnen worden door die medicijnen. De luchtvaartmaatschappijen wilden gisteren niet reageren op de uitspraak.