Val KPN door onduidelijkheid

Dé gebeurtenis van de week was het verlies van eenderde van de beurswaarde van KPN. ,,Omdat duidelijkheid uitbleef bleef die koers maar dalen.''

From hero to zero. Anderhalf jaar geleden was het aandeel KPN nog favoriet onder particuliere beleggers. Nu verloor KPN in een week meer dan eenderde van zijn beurswaarde en werd daarmee binnen een paar dagen de risee van heel beleggend Nederland.

Aandeelhouders schrokken eind vorige week toen de media berichtten over een mogelijke aandelenemissie van het internationaal opererende telecomconcern. Het gevolg: aandelen KPN werden bij bosjes gedumpt, beleggers struikelden over elkaar heen om wie het snelst zijn pakketten kon laten verkopen.

De koersdalingen waren aanzienlijk. Anderhalve week geleden, op 29 juni, werd de koersval ingezet met een verlies van 4,5 procent. Daarna volgden achtereenvolgens verliezen van 7,7 procent, 2,3 procent en 18,5 procent eind vorige week. Deze week begon, na een handelsvrije dag op maandag, met een verlies van 8,9 procent, 5,1 procent en 1,3 procent. Vrijdagochtend lag de handel op de Amsterdamse Euronext stil wegens een computerstoring, daarna steeg het aandeel KPN. Halverwege de middag boog die winst even om naar een licht verlies van enkele tienden procenten. Al met al ging het aandeel KPN in anderhalve week van 12,80 euro naar 7,36 euro.

Volgens telecomanalist Peter Olofsen van effectenbank Stroeve was het nieuws over de mogelijke aandelenemissie helemaal geen probleem geweest, als KPN het imago van een concern met een gezonde balans had gehad. ,,Maar dit levert nogmaals een signaal af dat KPN er niet goed voorstaat.''

De analist denkt dat de kern van het massaal dumpen van de aandelen lag in de schimmigheid die het concern op het moment omgeeft. Een leeglopende top, een mogelijke aandelenemissie die bij nader inzien te weinig op blijkt te kunnen leveren en geruchten over de eventuele verkoop van de mobiele telefoondivisie. ,,Tijdens het dumpen van de aandelen bleef duidelijkheid uit. Daardoor bleef die koers maar dalen.''

Wat had KPN dan anders kunnen doen? Olofsen: ,,Helemaal niks. Ze wisten zelf ook niks meer.'' Of de correctie van gisterenmiddag een begin is van de weg omhoog, kan de analist niet zeggen. Beleggers reageren volgens hem op het moment ,,vrij gevoelsmatig'' op elk KPN-nieuwtje dat bekend wordt.

Ook op die zwarte vrijdag, toen het aandeel met 18,5 procent daalde, had de belegger weinig bedenktijd nodig. ,,'s Ochtends werd het nieuws over de mogelijke emissie bekend, en toen de beurs opende ging de koers meteen onderuit.''

    • Freek Staps