`Val Köhler opzetje PvdA'

De Amsterdamse ex-wethouder Frank Köhler (GroenLinks) verdenkt minister Willem Vermeend (PvdA) ervan te hebben aangestuurd op zijn val als wethouder. Vermeend zou dit hebben gedaan door het functioneren van de Amsterdamse Sociale Dienst, waarvoor Köhler verantwoordelijk was, te laten onderzoeken. Dat zegt Köhler in een vraaggespek met deze krant.

,,Ik sluit niet uit dat het onderzoek van Vermeend (naar uitkeringsfraude en activering van werklozen, red.) slechts tot doel had een GroenLinks-wethouder ten val te brengen. Als de PvdA in een volgend kabinet verder wil met de VVD kun je dit soort opzetjes verwachten'', aldus de ex-wethouder. Köhler trad twee weken geleden af als wethouder Sociale Zaken en Verkeer, nadat was gebleken dat bij de collegepartners VVD, PvdA en D66 geen vertrouwen bestond in zijn plan om de problemen bij de Sociale Dienst op te lossen.

Vermeend kondigde eind april een diepgaand onderzoek aan, omdat hij zich al maanden zorgen maakte over de toestand bij de Amsterdamse Sociale Dienst, die te maken had met een managementscrisis en werkachterstanden. Het onderzoek van Vermeend kwam voor Köhler, die in de raad steeds had volgehouden dat de problemen bij de dienst wel meevielen, politiek op een slecht moment. Hij lag in de raad al eerder onder vuur vanwege de `taxioorlog' in de stad. PvdA, VVD en D66 wilden de activering van werklozen voorlopig uit handen geven aan uitzendbureaus. Köhler en zijn partijgenoot Ruud Grondel zagen in die `privatisering' van de begeleiding van werklozen een principiële reden om uit het college te stappen.

Köhler, die door collega's in de raad werd beschuldigd van solistisch optreden, hekelt in het vraaggesprek de `politieke inteelt' van de verschillende partijen in de raad. ,,Ik ben van GroenLinks. Wat ik daarbuiten doe, ervaar ik toch als een soort vreemdgaan'', zegt hij. GroenLinks heeft in de afgelopen jaren al vele wethouders verloren. ,,Het signaal is dat wij geen zetelklevers zijn en dat is gunstig'', aldus Köhler. Hij overweegt zich voor GroenLinks kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer.

Zaterdags Bijvoegsel: pagina 35