`Stations NS mogen niet dicht'

De Nederlandse Spoorwegen mogen voorlopig geen loketten op de stations sluiten, nu er treinkaartjes op postkantoren worden verkocht. NS heeft nog steeds niet aan de alle voorwaarden voldaan die het bedrijf eerder met consumentenorganisaties is overeengekomen.

Dat meent het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (LOCOV), waarin reizigersorganisatie Rover, ouderen- en gehandicaptenbonden zijn verenigd. NS maakte eerder deze week bekend treinkaartjes te gaan verkopen in postkantoren. Daarmee komt NS een deel van de afspraken na die zij in 1999 met LOCOV over de loketten maakten.

Opmerkelijk is dat NS kaartjes wil gaan verkopen in postkantoren. Postkantoren BV heeft onlangs aangekondigd een groot aantal postkantoren te sluiten en hun verkoopactiviteiten uit te besteden aan bijvoorbeeld supermarkten. Volgens Postkantoren BV is dat geen enkele belemmering voor de verkoop van de treinkaartjes.

Steef van Keulen, vertegenwoordiger van Rover in LOCOV, is hoe dan ook blij met de agentschappen in postkantoren. ,,Dat betekent dat in de buurt van stations waar al jaren geen loket meer was, nu weer `menselijke verkooppunten' komen. En omdat aan andere afspraken uit 1999 nog niet voldaan is, mogen er geen extra loketten gesloten worden.'' Andere afgesproken voorwaarden zijn serviceunits bij NS-stations met een geldwisselautomaat en een alarmknop en camerabeveiliging.

Komende maandag gaan NS-medewerkers en LOCOV-vertegenwoordigers de invulling van de afspraken verder bespreken.