Slecht weer? IJsje kopen!

We moeten veel meer ijs eten, vinden Ola, Nestlé en Häagen Dazs. Hoe krijgen ze dat voor elkaar in kil en nat Nederland?

Het wordt vandaag krap 15 graden en zondag gaat het regenen, voorspelt het KNMI. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat het slecht weer is om een ijsje te kopen. IJs is altijd heerlijk, vinden de fabrikanten. In zomer én winter. Als tussendoortje, als toetje of 's avonds bij de televisie: in plaats van een zak chips lekker een beker uitlepelen.

,,Nederland moet veel meer ijs eten'', meent algemeen directeur Baptiest Coopmans van IgloMora, een onderdeel van Unilever. De grootste ijsproducent van de wereld wijst naar de VS en zelfs Zweden, waar ze drie keer zoveel ijs eten als hier. Unilever zet dit jaar een verhevigd offensief in.

,,We hebben ijs in het verleden te speciaal gemaakt'', vindt Coopmans: ,,We willen de concurrentie aan met andere versnaperingen, zoals een blikje fris, een reep chocola of een kroket. Dan krijg je omzet. IJs moet gewoon worden. Het moet op alle tussendoormomenten in de mindset van de consument zitten.''

Ola attackeert zijn rivaliserende snacks frontaal. Zo introduceert het grootste ijsmerk van Unilever dit seizoen een bevroren chocoladereep: de Magnum Caramel & Nuts, die eters van Mars, Nuts en Snickers over de streep moet trekken. Dat het daarmee ook marktaandeel afsnoept van concurrent Mars, dat al soortgelijke ijsco's op de markt heeft, is meegenomen.

Vorig jaar al bracht Ola Solero Shots op de markt: een `blikje' dat met een lipje wordt opengetrokken en aan de mond moet worden gezet, waarna honderden bolletjes waterijs in je mond rollen. De overeenkomsten met het blikje fris zijn duidelijk. Het werd een daverend succes: vorig jaar werden er 3,7 miljoen verkocht. Alleen de Magnum Classic en de evergreen Raket gingen vaker over de toonbank.

Nieuw is de aanval op de duizenden softijskramen van verschillende pluimage. Softijs hapt in de minder warme maanden makkelijk weg, bedacht Ola, waarna het IgloMora-team een mobiele, felgele koelkast ontwierp waarin ijscapsules in vier smaken worden opgeslagen. Na de plaatsing van een oubliehoorn in een metalen houder aan de kekke kar, wordt het ijs door het overhalen van een hefboom in sierlijke vormen uit de capsule geperst. Net echt.

Deze Cornetto Soft is ideaal voor kleine verkooppunten, bijvoorbeeld campings en snackbars. Een traditionele ijsmachine is voor dit soort uitbaters te duur: ze kosten 40.000 gulden en moeten bovendien elke avond worden schoongemaakt. De Cornetto Soft staat voor 1500 gulden op hun stoep en is onderhoudsarm, lacht marketingdirecteur Stef Gans van IgloMora. Hij heeft zelf het wagentje op zijn werkkamer staan: ,,Met zo'n apparaat maak je hier snel vrienden!'' Vorige maand reden de eerste Cornetto Softs met honderden per week Europa in. ,,En we hebben nu al een tekort aan ijscapsules'', zegt Gans: ,,Onze fabrieken kunnen de vraag niet bijbenen. Ondernemers verdienen het apparaat in no-time terug.'' Volgend jaar zomer staan er 100.000 van die gele karretjes in Europa, illustreert Gans zijn ambities.

Om de consument aan te moedigen om ijs buiten het zomerseizoen te eten, heeft IgloMora besloten al in maart te beginnen met reclamecampagnes. Die promotie loopt voortaan door tot ver in het najaar. ,,We denken dat er nog een enorme hoeveelheid ruimte zit in het eetgedrag van mensen,'' stelt Gans, net als zijn concurrenten. Brand-manager Ton Kool van Mars: ,,Ook wij zijn rond die tijd met onze campagne begonnen.''

Luxemerk Häagen Dazs (9,85 gulden voor een beker van een halve liter) negeert eveneens het zomerseizoen. Deze fabrikant presteert het om zijn nieuwe smaak pas te introduceren als de bladeren van de bomen vallen. Manager Hans van Velzen van Häagen Dazs nonchalant: ,,In oktober komen we met de vanille caramel brownie. We wíllen niet eens wedijveren met merken die hun omzet van de zomer moeten hebben.''

Unilever hoopt dat ijs gewoon wordt. Het bedrijf heeft daar dus een andere mening over dan Häagen Dazs en nieuwkomer Australian Homemade, die juist beweren dat ijs iets heel bijzonders, luxe en vooral duur is. Unilever heeft volgens Coopmans vorig jaar het vergelijkbare topmerk Ben & Jerry's (10,99 gulden per beker) alleen overgenomen om in dat segment de vinger aan de pols te houden.

Unilever wordt niet nerveus nadat Mars dit jaar opzichtig appelleert aan deze luxe door de introductie van identieke bekers met de smaken Mars, Snickers en M & M's, voor 5,99 gulden. Van Velzen (Häagen Dazs) vindt het slim, maar Gans haalt zijn schouders op: ,,Ach, dat segment is niet interessant. Vijf procent van de markt!''

Hij gaat voor de grote aantallen. Zelf geeft hij het goede voorbeeld: ,,Ik heb thuis drie multipacks Raketten in mijn ijskast liggen. Voor als onze kinderen uit school komen of na het avondeten.'' Coopmans denkt elk jaar te groeien met tien procent. Gans: ,,En dat is nog een voorzichtige schatting.''

    • Frits Baltesen