Scoor punten met een `groen evenwicht'

Welke stad is de groenste van het land? Alphen aan den Rijn toont de jury zeldzame magnolia's en schenkt botanische borrels.

Het ecologische wedstrijdseizoen is weer begonnen. Gisteren bezochten zeven juryleden van de Stichting Entente Florale de groene stad Alphen aan den Rijn, een van de vijf steden die meedingen naar de prijs voor de groenste stad van Nederland, ter voorbereiding van de prijs voor de groenste stad van Europa. Andere genomineerde steden zijn Assen, Drachten, Nijmegen en Ommen.

Aan het begin van een route vertelt burgemeester Nico Schoof dat Alphen met 70.000 inwoners de komende jaren qua inwonertal niet meer zal groeien, maar energie wil steken in de kwaliteit van de leefomgeving. De gemeente telt liefst 2.400 vrijwilligers die helpen met het groenbeheer. De jury luistert welwillend naar een presentatie met lichtbeelden, tevreden dat Alphen zo veel werk maakt van de uitleg. Dat levert punten op.

Tijdens een wandeling door de parken legt juryvoorzitter Gerard de Wagt uit dat men op zoek is naar een ,,evenwicht tussen natuurlijk en cultureel groen''. De prijs is niet louter bedoeld om te zien of de tuintjes mooi zijn geharkt, maar of de gemeente een groenbeleid heeft dat zich in de praktijk bewijst. De Wagt: ,,Dat men een paar bakken met geraniums klaar zet als wij eraan komen, daar kijken we doorheen.''

De juryleden maken kennis met de zeldzame beverboom, de magnolia acuminata. De Wagt: ,,Wij letten niet speciaal op het type boom, maar kijken of de boom functioneert in zijn omgeving.'' Wijkbeheerder Niek van 't Wout: ,,Met een zeldzame boom kun je bewoners lokken om te laten zien hoe mooi de natuur is. Zodat ze respect voor de natuur krijgen, want wie respect heeft voor de natuur, respecteert ook de mens.'' Is het hebben van parken Europees gezien een aanbeveling? Jurylid Ilse Plasmeijer: ,,Zeker niet. In Portugal heb je nauwelijks parken. Oostenrijk is weer beroemd om z'n hanggeraniums. Wil je de Europese competitie winnen, dan is het hebben van stadsparken niet voldoende.''

Na een bezoek aan de keukenkruidpluktuin hijst de jury zich op een rondvaartboot, waar haring en een non-alcoholische ,,botanische borrel'' van beukenlikeur en perzikenwijn staan te geuren. Een tocht over Oude Rijn en Aarkanaal volgt. Bij het fraaie Zegerslootgebied met golfbaan en recreatieplas wordt afgemeerd en overgestapt op de fiets. Er grazen gallowayrunderen en er vliegen ooievaars. Dat laatste maakt indruk, vooral als er warempel één over de bomen fladdert. ,,Op tijd besteld'', grapt de jury.

Natuurbeschermer Stef Strik wil na het fietsen van Ilse Plasmeijer weten waarom de jury waarde hecht aan netheid in de natuur. ,,Een ecologisch gebied is toch niet netjes?'' Plasmeijer: ,,Bij netheid letten we op de hoeveelheid zwerfvuil en graffiti. Als daar veel van is, kunnen we het geen ecologisch gebied noemen.'' Als het aan loco-burgemeester Hans Groen in 't Wout ligt, zou zijn stad de prijs moeten winnen omdat Alphen zo veel vrijwilligers heeft. ,,Daar zijn wij uniek in. En het werkt. De cohesie van een wijk neemt toe als je elke zaterdag samen staat te schoffelen.'' Ook heel belangrijk, vertelt de CDA-wethouder, is dat Alphen geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Uitslag op 2 november.

    • Arjen Schreuder