Schröder zet deur open naar PDS

Gerhard Schröder, de Duitse bondskanselier, heeft de sociaal-democraten de vrije hand gegeven om Berlijn in de toekomst met de oud-communisten (PDS) te besturen. Ruim tien jaar na de val van de muur is samenwerking met de PDS in de hoofdstad van het verenigde Duitsland voor de SPD niet langer taboe.

,,Je kunt de ogen niet sluiten voor de werkelijkheid'', zei Schröder (SPD) donderdag in een gesprek met de buitenlandse pers. ,,Op lokaal niveau werkt de SPD al samen met de PDS'', zei hij en doelde op de rood-rode coalitie in Meckelenburg-Voorpommeren. Op landelijk niveau sluit Schröder een coalitie met de Partij van Democratisch Socialisten nog uit, ,,for the time being''.

Deze week bezweek de grote coalitie van SPD en CDU in de hoofdstad aan de gevolgen van een financiële crisis. Acute geldproblemen, die onlangs bij de Berlijnse staatsbank ontstonden, hebben niet alleen mismanagement pijnlijk aan het licht gebracht, ook politieke corruptie en belangenverstrengeling tussen politici en de bank. Berlijn zit derhalve opgezadeld met een miljardenstrop, terwijl de stad al kampt met een torenhoge schuld van ruim 80 miljard mark. Het stadsbestuur heeft zich onder meer vertild aan de kostbare gevolgen van de hereniging. Zo heeft Berlijn na opheffing van de deling veel `dubbel': drie operahuizen, twee dierentuinen, vijf orkesten en 170 musea.

Nu de SPD de coalitie met de CDU heeft laten springen, azen de sociaal-democraten bij de vervroegde verkiezingen in september opnieuw op de macht. Desnoods met hun oude vijanden van de PDS.

Schröder keek ook vooruit naar de komende Bondsdagverkiezingen in 2002. De kanselier meent dat zijn SPD goede kaarten heeft herkozen te worden. ,,Het is ons gelukt de German disease naar de archieven te verbannen. Rood-groen heeft de file aan hervormingen (Reformstau), die onder de vorige regering-Kohl was ontstaan, succesvol opgelost''. Cruciaal voor Schröder is de belastingverlaging voor burgers en bedrijven. De recente hervorming van het pensioenstelsel, noemde hij ,,baanbrekend''. De stap naar een kapitaaldekkingsstelsel, waarbij naast de staat ook de burger voor zijn pensioen moet sparen, luidt volgens Schröder ,,een nieuw tijdperk'' in.

Over de Europese Unie zei Schröder blij te zijn met elke bijdrage aan het debat. ,,Ik voel me helemaal niet beledigd door de nogal polemische uitlatingen van Spaanse kant. Kritiek is het zout in de soep van Europa.'' Schröder doelde op de vrees van Madrid dat de uitbreiding van de EU ten koste gaat van subsidies aan Spanje. Maar ,,wie solidariteit ervaren heeft, moet ook solidair kunnen zijn''.

    • Michèle de Waard